eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay.com,

Korzika olyat kap Franciaországtól, amire sokan vágynak Romániában

Emmanuel Macron az államon belüli autonómia megadását javasolta Korzikának, a Franciaországhoz tartozó szigetnek, amelynek vezetői hosszú ideje követelik az önállóságot. A francia államfő "történelmi pillanatról" beszélt Ajaccióban.

"Legyen bátorságunk autonómiát építeni Korzika számára a köztársaságon belül" - fogalmazott az államfő a korzikai közgyűlésben, "egy olyan struktúra kiépítését szorgalmazva, amely teljes mértékben korzikai, de nem szakad el a (francia) államtól".

"Ez nem az állammal szembeni autonómia lesz, és nem is az állam nélküli autonómia" - hangsúlyozta Macron. "Előre kell lépnünk, és ehhez Korzikát bele kell foglalnunk az alkotmányunkba, mert a status quo mindannyiunk számára kudarc lenne" - mondta az elnök a sziget választott képviselői előtt.

Az elnök azért tett látogatást Korzikán, hogy személyesen zárja le azokat az autonómiát előkészítő tárgyalásokat, amelyek 18 hónappal ezelőtt kezdődtek meg a kormány és a helyi vezetők között a zavargásba torkolló tüntetések után. Az erőszak azért robbant ki, mert 2022. március 2-án Yvan Colonnát, aki életfogytiglani börtönbüntetését töltötte Claude Erignac korzikai prefektus 1998-ban történt meggyilkolásában való részvételért, a börtönben életveszélyesen megsebesítette egy iszlamista elítélt. A függetlenségpárti Yvan Colonna belehalt sérüléseibe.

A függetlenség és elszakadás kérdése nincs napirenden a Franciaországhoz a 18. század végén csatolt szigeten, ahol az elmúlt évtizedek merényletei után viszonylagos politikai stabilitás alakult ki. A korzikai pártszövetségnek ugyanakkor évek óta az a célja, hogy a sziget megkapja az autonómia státuszát.

A francia elnök szerint ennek az "új intézményi szakasznak" kell Korzikát teljes mértékben a köztársaságba illesztenie, és el kell ismernie "mediterrán szigetjellegének és a világhoz való kapcsolatának egyediségét".

"Nagyobb teret kell adnunk a korzikai nyelvnek mind az oktatásban, mind a közéletben"

- hívta fel a figyelmet Macron.

Az államfő hat hónapot adott a korzikai politikai csoportoknak arra, hogy megállapodásra jussanak a kormánnyal egy "alkotmányos szövegről", amely lehetővé teszi a sziget státuszának megváltoztatását.

"Az autonómia státusza, amelyet igényelünk, a Francia Köztársaságba illeszkedik" - ígérte meg Gilles Simeoni, Korzika végrehajtótanácsának autonómiapárti elnöke, aki "öt kihívást" említett meg: a történelmi, társadalmi, gazdasági, szociális és demokratikus elismerést, a "nyomásgyakorlás vagy a maffiaszerű félrecsúszás logikájának elutasításával".

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×