eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Virus variant, coronavirus, spike protein. Omicron. Covid-19 seen under the microscope. SARS-CoV-2, 3d rendering
Nyitókép: Naeblys/Getty Images

Romlik a Covid-helyzet a szomszédban, újra jön a maszkkényszer

Több szomszédos országban is újra terjed a koronavírus.

Egy hónap alatt megötszöröződött a koronavírusos betegek száma Szerbiában. Amíg a hivatalos adatok szerint augusztus 10-e környékén mindössze alig több mint kétszáz ilyen pácienst regisztráltak, szeptember 8-ra az ezret is megközelítette ez a szám. Úgy tűnik, a tendencia nem áll le: a szeptember 14-i adatok szerint az azt megelőző héten 1529 ember fertőződött meg – közölte a BBC szerbiai oldala, amit a magyarnemzet.hu szemlézett. (A belgrádi kormány hivatalos oldalán csütörtökön várhatók friss adatok.)

A megnövekedett fertőzésszám miatt összeült a szerb kormány Covid–19-járvánnyal foglalkozó munkacsoportja is. Az ülésről szóló közlemény szerint ajánlásokat fogalmaztak meg a betegség leküzdésére a további fertőzések elkerülése érdekében. Ennek részeként kiemelték a tesztelés fontosságát, főleg azokban az esetekben, amikor az egészségházakban jelentkező betegeknél a koronavírus tünetei figyelhetők meg, a Covid–19-szűrés kötelező lesz az egészségügyi intézmények minden dolgozója számára, ha akut légúti fertőzésre utaló tüneteik vannak, illetve tesztelni kell azon egészségügyi dolgozókat is, akik fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba. Egyelőre nem rendeltek el teljes körű látogatási tilalmat a kórházakban, azt az egyes intézmények döntésére bízzák. További járványügyi szigorítás, hogy minden egészségügyi intézményben kötelezővé teszik a védőmaszk viselését.

Nem csak Szerbia néz szembe a fertőzöttek számának hirtelen növekedésével a Balkánon − idézi a lap a Nova szerb hírportált. Az elmúlt hét napban 14-en haltak meg koronavírusban Horvátország területén, közülük 237-en újonnan fertőződtek meg, de egyre több a beteg Montenegróban is.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×