eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
The B.1.1.529 variant was first reported to WHO from South Africa on 24 November 2021. its the recent variant spotted in South Africa all Nations are on High Alert Now.This variant has a large number of mutations, some of which are concerning. Preliminary evidence suggests an increased risk of reinfection with this variant. Heres a computer generated image of coronavirus omicron against black background.
Nyitókép: Uma Shankar sharma/Getty Images

Szlávik János: Hihetetlenül gyorsan terjed az Eris

Az infektológus főorvos hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egyelőre nincs járvány.

Augusztus óta jelen van az új omikron-vírusvariáns, az EG.5 vagy más néven Eris. Az új változat hihetetlenül gyorsan terjed, szeptemberre a megbetegedések többségét már ez okozza Magyaroszágon is - mondta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház főorvosa a Hírtv-ben.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez a változat nem okoz súlyosabb megbetegedést, mint a korábbiak.

Jellemző tünetei a torokfájás, láz, orrfolyás, ízületi fájdalom.

Vagyis hasonlítanak a hagyományos influenzához - tette hozzá.

Szlávik János elmondta, hogy egyelőre nem emelkedik érdemben a kórházban fekvő betegek és a halálos áldozatok száma. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez nem jelenti azt, hogy a jövőben nem lesz másképp.

Azt mondta, hogy egyelőre nincs járvány, de a fertőtlenítés, a rizikócsoportba tartozók számára az oltás fontos, aki pedig beteg, maradjon otthon.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adatai szerint a 36. héten tovább emelkedett a koronavírus örökítőanyagának országos átlagkoncentrációja a szennyvízben.

A mintavételi helyszínek több mint felénél a tendencia stagnáló, ugyanakkor emelkedés figyelhető meg Budapest Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, továbbá Debrecenben, Győrben, Kaposváron, Nyíregyházán, Pécsen, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron és Szombathelyen.

Közölték azt is, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja 17 helyszínen az "emelkedett", öt településen pedig a "mérsékelt" tartományba esik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Akkorát gyengült a forint az euróval szemben az elmúlt években, hogy a hazai üzemanyagokra meghatározott jövedéki adóterhek mértéke az EU-s minimumszint alá csökkent. A kötelezettségszegési eljárás elkerülése érdekében tehát szükség volt az adó növelésére, a kormány azonban jelentősen "túlbiztosítva" magát, egészen a 420 forintos euró-árfolyamig elegendő jövedéki adót határozott meg, ami január elsejétől élesedik. Ennek hatására vélhetően messze a legmagasabb benzin-és dízelárakkal találkozhatnak majd a magyar autósok a régióban - de mégis milyen logika állhat a kormány döntése mögött? Többek között erre keressük a választ elemzésünkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 9. 05:39
×
×
×
×