eur:
389.11
usd:
360.57
bux:
68019.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
The B.1.1.529 variant was first reported to WHO from South Africa on 24 November 2021. its the recent variant spotted in South Africa all Nations are on High Alert Now.This variant has a large number of mutations, some of which are concerning. Preliminary evidence suggests an increased risk of reinfection with this variant. Heres a computer generated image of coronavirus omicron against black background.
Nyitókép: Uma Shankar sharma/Getty Images

Szlávik János: Hihetetlenül gyorsan terjed az Eris

Az infektológus főorvos hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egyelőre nincs járvány.

Augusztus óta jelen van az új omikron-vírusvariáns, az EG.5 vagy más néven Eris. Az új változat hihetetlenül gyorsan terjed, szeptemberre a megbetegedések többségét már ez okozza Magyaroszágon is - mondta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház főorvosa a Hírtv-ben.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez a változat nem okoz súlyosabb megbetegedést, mint a korábbiak.

Jellemző tünetei a torokfájás, láz, orrfolyás, ízületi fájdalom.

Vagyis hasonlítanak a hagyományos influenzához - tette hozzá.

Szlávik János elmondta, hogy egyelőre nem emelkedik érdemben a kórházban fekvő betegek és a halálos áldozatok száma. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez nem jelenti azt, hogy a jövőben nem lesz másképp.

Azt mondta, hogy egyelőre nincs járvány, de a fertőtlenítés, a rizikócsoportba tartozók számára az oltás fontos, aki pedig beteg, maradjon otthon.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adatai szerint a 36. héten tovább emelkedett a koronavírus örökítőanyagának országos átlagkoncentrációja a szennyvízben.

A mintavételi helyszínek több mint felénél a tendencia stagnáló, ugyanakkor emelkedés figyelhető meg Budapest Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, továbbá Debrecenben, Győrben, Kaposváron, Nyíregyházán, Pécsen, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron és Szombathelyen.

Közölték azt is, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja 17 helyszínen az "emelkedett", öt településen pedig a "mérsékelt" tartományba esik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×