eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Vlagyimir Putyin orosz elnök az Oroszországi Kreatív Gazdaság Fejlődés című kiállításon a moszkvai Zotov Kulturális és Oktatási Központban tett látogatásán 2023. május 30-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat

A megszállt ukrajnai területeken fegyveres katonák ellenőrizték a hétvégi regionális választásokat

Hétvégén regionális és helyi választásokat tartottak Oroszországban, valamint azokban az ukrajnai régiókban, amelyeket az oroszok a háborúban foglaltak el. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója azt mondta az InfoRádióban, több furcsa dolog is történt a szavazókörökben, melyek manipulációt sejtetnek. Minden régióban az eddig hatalmon lévő jelölt nyert, különösebb meglepetés nem történt.

Bendarzsevszkij Anton elmondta, hogy a legtöbb régióban már lezárult a három napig tartó szavazás és győztest is hirdettek. Oroszország hivatalos államformája föderatív köztársaság, ennek megfelelően különböző időpontokban tartják a kormányzóválasztásokat, az önkormányzati választásokat vagy a regionális parlamentek választását. Most a 89 orosz régióból – melyekbe beletartozik a négy megszállt ukrajnai terület és a Krím félsziget is – 54-ben írtak ki szavazást, 21 helyen kormányzókra lehetett voksolni, míg 20 másik helyen regionális parlamenti választás volt.

A szakértő eléggé arról is beszélt, hogy a kormányzóválasztások esetében már mindenhol nyilvánosságra hozták, ki nyert. Minden érintett régióban az első fordulóban eldőlt a szavazás és

mindenhol az eddig hatalmon lévő jelölt nyert, vagyis nagy meglepetés nem történt.

Az orosz ellenzék kisebb sikerként könyvelheti el, hogy néhány városban pár jelöltjük bejutott a helyi önkormányzatokba. Az elemző megfogalmazása szerint abból a szempontból „rekordot döntöttek” a mostani választások, hogy a legkevesebb civil kontroll és a legkisebb transzparencia érvényesült. Az egyes szavazóhelyeken nem jelenhettek meg civil megfigyelők, nem engedték a kamerák használatát, a három napig tartó választás pedig lehetőséget adott arra, hogy

éjszakánként különféle manipulációk történhessenek azzal, hogy akkor nem volt hozzáférésük az urnákhoz a rendszerpártok delegáltjainak sem.

A szakértő tájékoztatása szerint Jakutföldön előfordult olyan kirívó eset is, hogy 23 perccel a szavazás előtt már publikálták az eredményeket és kihirdették a győztest is, miközben ilyen rövid idő alatt nem is lehetett összeszámolni a leadott szavazatokat. A helyi illetékesek később adminisztratív hibára hivatkoztak, eltussolva a történteket.

„A négy megszállt ukrajnai területen fegyveres katonák ellenőrizték az iratokat és figyelték azt is, hogy hogyan adják le a voksukat az emberek

– tette hozzá az elemző.

A legtöbb, egymillió feletti lakossággal rendelkező orosz nagyvárosban rekord alacsony részvétel volt, például Omszkban és Voronyezsben mindössze 20 százalékos, míg a Novoszibirszki régióban csak 27 százalékos.

Az említett megszállt területeken értelemszerűen nem lehetett ukrán pártokra szavazni, az olyan hagyományos orosz pártok indultak, mint a kormányon lévő Egységes Oroszország, az Oroszországi Liberális Demokrata Párt vagy a Kommunista Párt. A hivatalos adatok szerint mind a négy helyen toronymagasan nyert az Egységes Oroszország. Herszonban például már magyar idő szerint vasárnap este 10 órakor végeredményt közöltek, ott 75 százalékkal nyert az Egységes Oroszország, amely Zaporizzsjában 86,73 százalékkal győzött. „Ilyen magas eredményeket korábban a kaukázusi régiók produkáltak. Nyilván amikor fegyveres katonák őrzik a szavazatokat és irányítják az embereket, nehéz nem a kormánypártra adni a voksokat” – közölte Bendarzsevszkij Anton.

A szakértő emlékeztetett, hogy hasonló volt a helyzet azon a tavalyi úgynevezett referendumon is, amikor a négy régióban az elszakadásról mondtak véleményt a helyi emberek. Akkor biztonsági okokra hivatkozva a szavazatszámlálók két fegyveres katona kísérletében személyesen járták a lakásokat. „El lehet képzelni azt a szituációt, amikor megjelenik két ilyen felfegyverzett katona valakinek az otthonában és megkérdezik, hogy »ugye szeretne az elszakadásra szavazni?« Azt hiszem, el lehet képzelni, hogy mit válaszolhat ilyenkor az ember” ” – fogalmazott a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×