eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
SCO concept, 3D rendering isolated on white background
Nyitókép: AlexLMX/Getty Images

A világ két legnagyobb országához közeledik most Moszkva

Narendra Modi indiai miniszterelnök a terrorizmus elleni harcra, Hszi Csin-ping kínai elnök pedig a kapcsolatok megerősítésére szólított fel a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) virtuális csúcstalálkozóján kedden.

A videokonferenciaként megrendezett találkozón Vlagyimir Putyin orosz elnök, Hszi Csin-ping kínai elnök, Ebrahim Raiszi iráni elnök, Narendra Modi indiai miniszterelnök, Sehbaz Sarif pakisztáni kormányfő és négy közép-ázsiai ország vezetői vettek részt.

Modi szerint a szervezet tagjainak közösen kell küzdeniük a terrorizmus ellen, segíteniük kell Afganisztánnak, és részt kell venniük olyan globális kihívások kezelésében, mint az élelmiszer-, üzemanyag- és műtrágyahiány.

"A terrorizmus veszélyt jelent a regionális békére, közösen kell harcolnunk ellene" - mondta Modi. India rendszeresen azzal vádolja Pakisztánt, hogy felkelőcsoportokat képez ki és fegyverez fel, de ezt Iszlámábád tagadja.

Sehbaz Sarif pakisztáni kormányfő beszédében szintén elítélte a terrorizmust, és kiemelte országa szerepét az ellene folytatott küzdelemben.

"Miközben Pakisztán áldozatos küzdelmet folytat a terrorizmus ellen, annak veszélye továbbra is sújtja térségünket, és komoly akadálya a béke és a stabilitás fenntartásának. El kell kerülni, hogy eszközként használják fel diplomáciai célok elérésére" - mondta Sarif.

Hszi Csin-ping kínai elnök beszédében arra szólította fel a tagországokat, hogy tegyenek lépéseket a bizalom és a stratégiai kommunikáció megerősítésére a szervezeten belül. Kérte, hogy a tagországok a gazdasági fellendülés érdekében összpontosítsanak konkrét területekre.

Hszi szerint az, hogy hamarosan Irán és Fehéroroszország is felvételt nyerhet a szervezetbe, jól mutatja, hogy az SCO erős és életképes.

"Kína hajlandó együttműködni minden féllel a globális biztonsági kezdeményezések megvalósítása érdekében" - mondta Hszi a kínai állami média jelentése szerint, hozzátéve, hogy a külpolitikát azonban szerinte minden tagnak önállóan kell alakítania.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök szorosabb energetikai együttműködésre szólította fel az SCO tagjait a virtuális találkozón. Kijelentette, hogy Kazahsztán készen áll arra, hogy otthont adjon az SCO energetikai konferenciájának, és egy közös energiastratégia kidolgozását javasolta a szervezet számára.

A Sanghaji Együttműködési Szervezetet Oroszország, Kína, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán hozta létre 1996-ban eurázsiai biztonsági, gazdasági és politikai szervezetként. Eredeti neve Sanghaji Ötök volt, a nevét 2001-ben változtatta meg. Hatodik tagként Üzbegisztán csatlakozott a tömörüléshez, majd - 2017-ben - Pakisztán és India lett teljes jogú tagja. Az SCO szeptemberi csúcstalálkozóján Fehéroroszország, Afganisztán és Mongólia után Iránt is felvették a szervezet megfigyelői státuszú tagjai közé, márciusban pedig Szaúd-Arábia is megkezdte csatlakozási folyamatát.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×