INFORÁDIÓ
2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

oroszország

wagner csoport

ukrajna

bahmut

háború

Égő ház a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő, az orosz hadsereg által ostromlott Bahmutban 2023. február 27-én.

Valami történik a Wagner csoporttal, szokatlan jelentés érkezett

Infostart

Nagy a moozgás a környéken, új csapatok érkeznek. A Wagner az erősítésre vár vagy egyszerűen visszahívják Bahmutból?

A jelek szerint a Wagner csoport kelet-bahmuti nagyszabású hadműveletében szünet állt be, és egyelőre nem világos, hogy a harcosok továbbra is főszereplői lesznek-e orosz részről az itt zajló harcoknak - derül ki az amerikai Institute for the Study of War (ISW, Háborúkutató Intézet) pénteki jelentéséből.

Március 7-e óta nem érkeztek jelentések a Wagner harcosai által Kelet-Bahmutból a város központja felé végrehajtott támadásokról. A szervezet aznap foglalta el a város kisebbik, keleti részét. (A hadseregtől független, de orosz állami támogatással működő fegyveres szervezet kilenc hónapja hajt végre pusztító támadásokat, hogy bevegye az oroszok által Artemivszknek nevezett települést.)

Az ISW úgy látja, a Wagner valószínűleg nem áll készen arra, hogy átkeljen a Bahmutka folyón a városközpontba. A keleti rész elleni hatalmas offenzíva minden bizonnyal jelentős emberi veszteséget jelentett a csoportnak és hatalmas mennyiségű katonai erőforrást emésztett fel.

Az ukrán keleti haderőcsoport szóvivője, Szerhij Cserevaty március 9-én arról beszélt, hogy a közelmúltban egyre több - részletesen meg nem nevezett - orosz légideszant és gépesített erősítés érkezett Bahmutba. A hagyományos orosz haderő térségben történő jelentős megerősítése utalhat arra, hogy az orosz erők a Wagner helyett ezekkel a csapatokkal kívánják csúcsra járatni a bahmuti támadást.

Bahmut a Bahmutka folyóval a Google Térképen

Előfordulhat viszont az is az elemzés szerint, hogy a Wagner csoport harcosai átmeneti taktikai szünetet tartanak, hogy pihenjenek, és a hivatásosokból álló erősítéssel együtt csapjanak le Bahmut központjára.

Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Tyitov
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018