eur:
390.71
usd:
364.58
bux:
68279.76
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Égő ház a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő, az orosz hadsereg által ostromlott Bahmutban 2023. február 27-én.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Tyitov

Valami történik a Wagner csoporttal, szokatlan jelentés érkezett

Nagy a moozgás a környéken, új csapatok érkeznek. A Wagner az erősítésre vár vagy egyszerűen visszahívják Bahmutból?

A jelek szerint a Wagner csoport kelet-bahmuti nagyszabású hadműveletében szünet állt be, és egyelőre nem világos, hogy a harcosok továbbra is főszereplői lesznek-e orosz részről az itt zajló harcoknak - derül ki az amerikai Institute for the Study of War (ISW, Háborúkutató Intézet) pénteki jelentéséből.

Március 7-e óta nem érkeztek jelentések a Wagner harcosai által Kelet-Bahmutból a város központja felé végrehajtott támadásokról. A szervezet aznap foglalta el a város kisebbik, keleti részét. (A hadseregtől független, de orosz állami támogatással működő fegyveres szervezet kilenc hónapja hajt végre pusztító támadásokat, hogy bevegye az oroszok által Artemivszknek nevezett települést.)

Az ISW úgy látja, a Wagner valószínűleg nem áll készen arra, hogy átkeljen a Bahmutka folyón a városközpontba. A keleti rész elleni hatalmas offenzíva minden bizonnyal jelentős emberi veszteséget jelentett a csoportnak és hatalmas mennyiségű katonai erőforrást emésztett fel.

Az ukrán keleti haderőcsoport szóvivője, Szerhij Cserevaty március 9-én arról beszélt, hogy a közelmúltban egyre több - részletesen meg nem nevezett - orosz légideszant és gépesített erősítés érkezett Bahmutba. A hagyományos orosz haderő térségben történő jelentős megerősítése utalhat arra, hogy az orosz erők a Wagner helyett ezekkel a csapatokkal kívánják csúcsra járatni a bahmuti támadást.

Bahmut a Bahmutka folyóval a Google Térképen

Előfordulhat viszont az is az elemzés szerint, hogy a Wagner csoport harcosai átmeneti taktikai szünetet tartanak, hogy pihenjenek, és a hivatásosokból álló erősítéssel együtt csapjanak le Bahmut központjára.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×