eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
WINCHESTER, ENGLAND - MARCH 9: Army recruits go through basic training at the Army Training Regiment on March 9, 2005 in Winchester, England. The House of Commons Defence Select Committee and the Adult Learning Inspectorate are due to release the results of their investigations into military training conditions in March 2005.
Nyitókép: Peter Macdiarmid/Getty Images

Fehéroroszország új fegyveres csoportokat hoz létre, összesen 150 ezren lesznek

Fehéroroszország új fegyveres csoportokat, területvédelmi egységeket hoz létre - jelentette be hétfőn Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

Egy belpolitikai tanácskozáson az elnök arról beszélt, hogy minden városban és településen létre kell hozni félkatonai alakulatokat területvédelmi feladatokra, kiegészítésül az ország 45 ezer fős hadseregéhez "egy esetleges agresszió esetére". Kijelentette, hogy minden fehérorosz férfinak meg kell tanulnia a fegyverhasználatot "családja és otthona védelmében", ha erre szükség lenne.

Viktar Hrenyin védelmi miniszter szerint ez az új alakulat mintegy 150 ezer önkéntesből fog állni, akiket felfegyvereznek, ugyanakkor megtartják polgári munkahelyüket. Hozzátette, hogy ez az alakulat békeidőben katonai tartalékként szolgálna, háborúban pedig gerillahadviselést folytatna.

Moszkva és Minszk szoros katonai kapcsolatokat ápol, s Lukasenka országának területét is Oroszország rendelkezésre bocsátotta az Ukrajna elleni offenzíva tavaly februári megindításakor, mindemellett mintegy 10 ezer orosz katona állomásozik Fehéroroszország területén, s a két ország rendszeresen hajt végre közös hadgyakorlatokat. Ugyanakkor a fehérorosz elnök már többször hangsúlyozta, hogy csak abban az esetben küld katonákat Ukrajnába, ha támadás érné országát.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×