eur:
389.58
usd:
361.87
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott kép a Koreai Néphadsereg katonáiról  védelmi minisztérium épülete előtt Phenjanban 2022. május 16-án. A hadsereg feladata, hogy 24 órán belül eljuttassák a gyógyszereket a gyógyszertárakba a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében. A KCNA jelentése szerint az előző 24 órában 392 920 ember kapta el a koronavírust az országban, összesen eddig 1 213 550-en fertőződtek meg, és 50-en meg is haltak, mióta az ország az előző héten elismerte, hogy ott is megjelent a koronavírus.
Nyitókép: MTI/EPA/KCNA/KCNA

Már a katonák napi fejadagján is csökkentettek Észak-Koreában

Az észak-koreai élelmiszerválság egyre súlyosabb méreteket ölt, ennek jele, hogy az ország két évtized óta először csökkentette a katonáinak járó fejadagokat is – közölte a dél-koreai országegyesítési minisztérium.

Az észak-koreai állami média jelentése szerint az állampárt sürgős egyeztetést tervez a mezőgazdaságról, és a dél-koreai minisztérium közleménye szerint Phenjan ezzel is elismerte, hogy nagyon súlyos az élelmiszerhiány.

„A jelek szerint az élelmezési helyzet tovább súlyosbodott Észak-Koreában” – közölte a szöuli tárca, amely a két ország közötti kapcsolatokat kezeli Dél-Koreában. Kvong Jong Sze miniszter a parlamentben is beszélt a témáról, és elmondta, hogy Phenjan már támogatást kért az ENSZ Világélelmezési Programjától is. Hozzátette, hogy a nemzetközi tárgyalások nem haladnak előre, mert a felek egyelőre nem tudtak megállapodni a segélyek eljuttatásának ellenőrzéséről.

A Dong-A Ilbo című dél-koreai napilap számolt be szerdán arról, hogy

Észak-Korea 2000 óta először csökkentette a katonáinak járó napi fejadagot.

Az észak-koreai KCNA hírügynökség jelentése szerint pedig a Koreai Munkáspárt február végére összehívta központi bizottságának ülését, hogy „sürgősen megtalálják a helyes stratégiát a mezőgazdaság fejlesztésére”. A dél-koreai egyesítési minisztérium szerint ritkaság, hogy ilyen jellegű egyeztetést tartanak.

Észak-Korea évtizedek óta súlyos élelmiszerhiánnyal küzd, amelyet tovább súlyosbítanak a nemzetközi szankciók, a rossz gazdálkodás és a természeti katasztrófák. Az ENSZ becslései szerint jelenleg a lakosságának csaknem fele szenved szükséget, és az észak-koreaiak mintegy 41 százaléka alultáplált. A jelentések szerint a mostani helyzet már a legsúlyosabb éhínségéhez hasonló, amely az 1990-es években sújtotta az országot, és amelyben nemzetközi becslések szerint százezrek haltak meg.

Észak-Korea ellen nemzetközi szankciók vannak érvényben 2006 óta, amikor először hajtott végre nukleáris fegyverkísérletet, a határ menti – eleve korlátozott – kereskedelem pedig gyakorlatilag megszűnt a koronavírus-járvány kitörésekor bevezetett szigorú korlátozások miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×