eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
Nyitókép: Pixabay

Amerikaiak tárgyaltak a szerb elnökkel a Wagner-csoport tevékenysége miatt

Nagyon aggasztónak tartja az amerikai kormány a Wagner orosz magánmilícia toborzó tevékenységét külföldön, így Szerbiában is - jelentette ki Derek Chollet, az amerikai külügyminisztérium tanácsadója újságíróknak Belgrádban, miután tárgyalt Aleksandar Vucic szerb elnökkel.

"Szeretnénk, ha a belgrádi kormány együttműködne velünk a Wagner tevékenységének leállításában, illetve más kormányok is, amelyeket ez érint" - mondta Derek Chollet az államfővel csütörtökön folytatott megbeszélését követően.

Washingtont aggasztja a zsoldoscsoport tevékenysége általában is, de a toborzásra tett erőfeszítései különösen.

A tanácsadó hangoztatta, hogy a Wagner csoport világszerte jelen van akcióival, Líbiától a Közép-afrikai Köztársaságon át Ukrajnáig.

A milíciát és alapítóját, Jevgenyij Prigozsint évek óta amerikai szankciók sújtják, és Washington az utóbbi időben további erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a Wagner ne jusson fegyverekhez.

Az Egyesült Államokon kívül más nyugati országok és ENSZ-szakértők is számos, afrikai országokban elkövetett emberi jogi jogsértéssel vádolják a Wagner fegyvereseit.

Hírszerzési jelentések szerint a csoport többtucatnyi - főleg afrikai - országban aktív, szerbiai jelenlétével a magánmilícia kifejezetten büszkélkedett.

A Russia Today orosz állami hírportál, amely nemrég szerb nyelvű oldalt is indított, rendszeresen közli a Wagner toborzó felhívásait ukrajnai harcra, és a csatlakozóknak vonzó ellentételezést kínál.

Derek Chollet mint különmegbízott a héten balkáni körutat tesz, és fő célja a Szerbia és Koszovó közötti viszony normalizálásnak elősegítése.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×