eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Búcsú az ég félévszázados bálnájától

Az Altas Air flottájába áll be a legutolsó Boeing 747-es: több mint 50 éven át gyártották a népszerű típust.

Az Atlas Air, a repülőgépmodell utolsó megrendelője 2022-ben vásárolt négy darabot a Boeing 747-esből: ezek közül a legutolsó is legördült az everetti gyárból, több már biztosan nem készül a típusból, melyet nemcsak a személyszállításban használtak: az amerikai elnök különgépe is egy 747-es.

Az 500 utas szállítására alkalmas gépeket használták áruszállításra is: 1969-ben, az első gép gyártásakor ez volt a legnagyobb utasszállító, egyben az első olyan repülőgép, amelyben hármas széksorokat alakítottak ki. Mérete még ma is felülmúlja a legtöbb modellét a The Guardian cikke szerint.

A Bálna becenévvel is illetett gép jellegzetessége a pilótafülkénél induló emeletes rész, melyen az első osztályon utazók foglalhattak helyett.

A United használta a legtovább a modellt az USA-ban
A United használta a legtovább a modellt az USA-ban

A 747-esből összesen 1573 darabot gyártottak:

a legelsőn 16 hónapon át dolgozott a gyár több mint 50 ezer dolgozója.

Az elmúlt két évtizedben azonban a Boeing és európai riválisa, az Airbus az üzemanyag-takarékosabb és jövedelmezőbb modellek felé fordult; a 747-es négy hajtóműve helyett két hajtóművel felszerelt széles törzsű repülőgépeket készítenek már inkább.

Amerikában 2017 óta nem is használják a modellt személyszállításra, Európában ugyanakkor még igen: többek közt a Lufthansa is ezzel a modellel dolgozik egyes járatain.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×