eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Jair Bolsonaro brazil elnök a lakossági gáztámogatásról szóló tárgyaláson Brazíliavárosban 2021. december 2-án. Bolsonaro megerősítette, hogy nem fogja bevezetni az “oltási útlevelet” az országban, szerinte “a szabadság mindenek felett áll” és egyéni döntés joga a koronavírus elleni oltás felvétele. Az Egyesült Államok után Brazíliában haltak meg a legtöbben a járvány következtében, az áldozatok száma meghaladja a 615 ezer főt.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Joédson Alves

Megtörte a csendet a leváltott brazil elnök

Megkezdődik a hatalom átadása, de Jair Bolsonaro nem ismerte el Lula da Silva választási győzelmét.

A BBC hírportálja kedd este megírta, Brazília elnöke vasárnapi választási veresége óta először nyilatkozott.

Köszönetet mondott a választóknak, különösen, akik rá szavaztak, ám választási vereségét nem ismerte el, noha az eredményt nem vitatta, amitől sokan tartottak előzőleg.

A Bolsonaro-igazgatás vezérkari főnöke, Ciro Nogueira a közléskor azt tette hozzá, hogy megkeződik a hatalomátadás folyamata a választásokon győztes (51:49) baloldali Lula da Silvának.

Jair Bolsonaro azt is mondta, hogy korábban is tiszteletben tartotta az alkotmányt, ez pedig továbbra is így marad.

Támogatói országszerte egyébként tiltakoznak a bejelentett eredménnyel szemben, útakadályokat építettek sokfelé, például a Sao Pauló-i reptérre vezető út használata is ellehetetlenült.

Korábban szokatlan volt, hogy a vesztes aspiráns nem gratulál a győztesnek.

Lula 2023 legelején tehet esküt, de már megkezdte az egyeztetéseket, telefonált már az amerikai és francia elnökkel is, valamint a német kancellárral - írja a BBC.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×