eur:
393.88
usd:
369.36
bux:
65674.79
2024. április 23. kedd Béla
COVID‑19 virus destruction on a black background.
Nyitókép: Yuichiro Chino/Getty Images

Komoly figyelmeztetés: az új omikron-alvariánsok gyorsan terjednek Európa-szerte - országlista

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint a hatvan év fölöttieknek szüksége van második emlékeztető oltásra a jelen helyzetben.

Az ügynökség vakcinázással kapcsolatos részlegének vezetője, Marco Cavaleri úgy fogalmazott, hogy a nagy számú betegségátvitel az idősebb lakosság körében kezd súlyos megbetegedésekhez vezetni. A megugró fertőzésszámokért a BA.4 és a BA.5 alvariánsok a felelősek a Sky News cikke szerint.

Áprilisban az EMA még csak a 80 év fölöttieknek ajánlotta a negyedik oltást, ám a friss ajánlás szerint már 60 év fölött érdemes azt beadatni, de azoknak is ajánlott felvennie a második emlékeztető vakcinát, akik egészségi állapotuk miatt kitettebbek a vírus veszélyeinek.

Sok helyen megszűntek a korlátozások

"Mivel új hullám indul az EU-ban, elengedhetetlen a veszélyeztetett csoportok védelmének fenntartása, nem szabad tovább halasztani az oltások felvételét" - fogalmazott Cavaleri.

A legtöbb koronavírus elleni korlátozást Európa-szerte megszüntették,

sokan idén kelnek útra először nyaralni a pandémia kezdete óta.

Június 30-án ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet közölte, hogy az új megbetegedések száma világszerte 18 százalékkal nőtt az előző heti adatokhoz képest: több mint 4,1 millió esetet jelentettek világszerte.

Legalább a halálozások nem nőttek

A halálesetek száma hasonló maradt az előző hetihez, mintegy 8500 ember vesztette életét a vírus miatt. A koronavírushoz kapcsolódó halálesetek száma három régióban nőtt: a Közel-Keleten, Délkelet-Ázsiában és Amerikában.

A Worldometers adatai alapján Európában jelenleg Franciaországban van a legtöbb aktív eset (1 895 000), majd Németország (1 649 000) és Olaszország (1 199 000) következnek.

Az új napi esetek listája is hasonlóan néz ki, e három országot Görögország, Finnország, Ausztria követi.

Az adatközlés ugyanakkor nagy eltéréseket mutat

világszinten: vannak olyan államok, amelyekben nem is közlik már a friss megbetegedések számát.

Itthon is megugrott több fontos mutató

Magyarország áttért a heti esetszám-jelentésre: legutóbb július hatodikán közöltek hivatalos adatokat, ezek szerint egy hét alatt 4663 új fertőzöttet igazoltak (egy hete 3042-t jelentettek), ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 932 788 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A halottak száma 14 volt, a kórházban kezelteké pedig 488-ra nőtt, megkétszereződött.

A szennyvizekben a megelőző hetekben tapasztalt örökítőanyag koncentrációnövekedés megtorpant, a legtöbb helyen stagnál az érték, de Budapest agglomerációjában és Egerben növekszik. Csökkenést nem tapasztaltak sehol.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Történelmi viszonylatban is meredek volt az, ami az építőiparban történt

Történelmi viszonylatban is meredek volt az, ami az építőiparban történt

A közelmúltban jelentős áringadozásokat láthattunk az építőiparban, főleg a pandémia és az ukrajnai háború alatt. Ez a volatilitás nem új, hiszen a korábbi válságok alatt az energiaárak hasonló kiugrását tapasztalhattuk. A jövőben sem valószínű, hogy visszatér az elmúlt évtizedek lassú árnövekedése: a jelenlegi és a következő válságok valószínűleg nyomást gyakorolnak majd az építési költségekre. Az iparágnak ezért proaktívnak kell lennie, hogy csökkentse a függőségeket és kezelje a költségkockázatokat. Ezt korszerű beszerzési gyakorlatok és kockázatkezelési stratégiák elsajátításával teheti meg – véli Timo Koskinen az Euroconstruct finn kutatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×