eur:
393.76
usd:
368.25
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
LVIV, UKRAINE - 2021/02/05: A communal worker removes paint from the monument of Stepan Bandera.A monument to Stepan Bandera covered with red paint. In Lviv, police is looking for criminals who spray-painted a monument to Stepan Bandera at Kropyvnytskyi Square. (Photo by Mykola Tys/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: Mykola Tys/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Hazarendelik Ukrajna berlini nagykövetét a megbotránkoztató nyilatkozatai miatt

Andrij Melnyk esetében betelt a pohár. Ukrajna szókimondó berlini nagykövetét értesülések szerint hazarendelik Kijevbe. A diplomata állítólag csak Németországnak mond búcsút, és az ukrán külügyminisztériumban kap állást.

Andrij Melnyk – mint a német sajtó emlékeztetett – állomáshelyén az elmúlt hetekben a diplomáciában szokatlan élességgel bírálta a német kormányt, sérelmezve, hogy nem támogatja kellő mértékben az orosz háború sújtotta Ukrajnát. A nagykövet mindenekelőtt azt rótta fel, hogy Németország – több nyugati országtól eltérően – nem küld nehézfegyvereket Kijevnek.

Nem kímélte Olaf Scholz kancellárt sem, akinek felrótta, hogy kollégáitól eltérően sokáig nem volt hajlandó Ukrajnába látogatni. Bejárta a nemzetközi és ezen belül a magyar sajtót is az a kijelentése, amellyel

a német kancellárt – hibás fordítással – "sértett májkolbásznak" nevezte.

A nagykövet valójában arról beszélt, hogy Scholz játssza a sértődöttet, amiért nem hajlandó Kijevbe látogatni. A kancellár akkoriban azt sérelmezte, hogy Kijev nem fogadta Frank-Walter Steinmeier német államfőt.

De kijutott Scholznak a kancellár davosi beszéde után is. Melnyk kifogásolta, hogy Ukrajna remélt uniós csatlakozásával kapcsolatban nem hangzott el semmifajta biztató jelzés a kancellár részéről.

"Ehhez minden bizonnyal hiányzik a vezetői képesség és a bátorság"

– jelentette ki.

Legutóbb viszont olyan diplomáciai botrányt okozott, amellyel nemcsak Berlinben, hanem Varsóban is megbotránkozást keltett. Az ukrán diplomata ugyanis német újságírónak nyilatkozva védelmébe vette a hírhedt ukrán nacionalista, Sztyepan Andrijovics Bandera személyét. Szerinte ugyanis nincs bizonyíték arra, hogy az ukrán nacionalista vezető, Bandera hívei tömegesen gyilkolták volna a zsidókat.

„Bandera nem volt zsidók és lengyelek tömeggyilkosa"

– fogalmazott a nagykövet, akinek kijelentése Lengyelország mélységes felháborodását váltotta ki.

Bandera az Ukrán Nacionalisták Szervezete radikális szárnyának ideológiai vezetője volt. Körei, a nyugat-ukrajnai nacionalista partizánok voltak felelősek az 1943-as kitelepítésekért, amelyek során lengyel civilek tízezreit gyilkolták meg. A náci kollaboránsnak tartott Bandera a második világháború után Németországba költözött, ahol 1959-ben a KGB egyik ügynöke meggyilkolta.

A lengyel tiltakozás nyomán az ukrán külügyminisztérium is elhatárolódott saját nagykövetétől.

Melnyk egyébként legutóbbi nyilatkozatában hangsúlyozta azt is, hogy szereti Németországot. "Nem jöttem volna Németországba, ha nem szeretném a német nyelvet, a német kultúrát, és nem tisztelném a német embereket" – fogalmazott a diplomata, aki a jövőben mindezt már csak Kijevből teheti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×