eur:
394.06
usd:
370.89
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Martin Barraud/Getty Images

Így spórolhatnánk meg a gázfelhasználásunk ötödét

Legkésőbb az évtized végéig a hazai földgázimportot a negyedével, a teljes éves magyarországi gázfelhasználást pedig ötödével lehetne csökkenteni a lakásállomány energetikai korszerűsítésével – állítja a Magyar Természetvédők Szövetsége.

Magyarország évente 10 milliárd köbméter gázt használ fel, aminek 80 százaléka import. A kormány számításai szerint – amit a Nemzeti Energiastratégia 2030, kitekintéssel 2040-ig című dokumentumban összegeztek – a hazai lakások energetikai korszerűsítésével az ország földgázimportját negyedével, a teljes gázfelhasználását pedig ötödével lehetne csökkenteni.

Ugyanekkora megtakarítást lehetne elérni, ha az az 1,4 millió lakás, amit a magyar lakosság legkésőbb 2025-ig tervezett felújítani, komplex energetikai modernizáláson esne át, véli a Magyar Természetvédők Szövetségének éghajlatvédelem és energetikai programigazgatója. Botár Alexa kiemelte: ha a mélyfelúításra gondolunk, tehát hőszigetelés, nyílászárócser és fűtéskorszerűsítés,

évi minimum 2 milliárd köbméternyi gázt lehetne megspórolni.

A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint az energetikai korszerűsítést uniós forrásokból finanszírozott támogatásokból lehetne ösztönözni. A helyreállítási alap és az operatív programok felhasználására készített tervek alapján azonban a kabinet éppen a lakások energetikai felújítására nem fordítana eleget, mondja a civilszervezet energetikai programigazgatója,

Botár Alexa szerint nem csak több pénzre lenne szükség, de a támogatásokat is célzottabban kellene elosztani. Rámutatott, azok, akik alacsonyabb jövedelműek és energiaszegénységben élnek, azokon a rezsidíj-csökkentés sem segít, hiszen szilárd tüzelőanyaggal fűtenek. Esetükben közel százszázalékos vissza nem térítendő támogatást látna szükségesnek energetikai felújításra. A közepes jövedelműeknél pedig szerinte jól működne egy 30-40 százalékos vissza nem térítendő támogatás egy visszatérítendő támogatással kombinálva.

Az MTVSZ szerint a kis- és középvállalkozások, valamint az önkormányzatok energetikai korszerűsítéseit is visszatérítendő támogatással kellene ösztönözni, különösen azért, mert 2023-tól a rezsicsökkentés már nem terjed ki rájuk. A szervezet szerint az energiahatékonysági beruházások ráadásul nem csak a tartós és valódi rezsicsökkentéshez, de munkahelyek teremtéséhez, illetve a gazdasági növekedéshez is hozzájárulnának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

A fokozódó geopolitikai feszültségek nyomást gyakoroltak ma reggel az ázsiai tőzsdékre, az irányadó európai indexek azonban emelkedésekkel nyitottak, és napközben is kitartottak a pluszok. Az energiaszektor gyengélkedik ma az olajár esésével együtt, míg az ipari vállalatok részvényei felülteljesítők. A magyar piac követte napközben az európai tőzsdéket, kisebb pluszban áll egész nap a BUX, a blue chipek közül csak a Richter esett ma. A tengerentúlon ehhez képest jelentős hangulatromlást láttunk annak ellenére, hogy a kereskedés első részében még emelkedésben voltak a tőzsdék. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×