eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Ferdinand Bongbong Marcos Junior, a néhai Fülöp-szigeteki diktátor, Ferdinand Marcos fia sajtótájékoztatót tart Mandaluyongban 2022. május 11-én. A Fülöp-szigetek választási bizottság adatain alapuló számítások szerint a 64 éves ifjabb Ferdinand Marcos behozhatatlan előnyre tett szert a két nappal ezelőtt rendezett választáson, így ellenfelei már nem tudják megfordítani a végeredményt.
Nyitókép: MTI/EPA/Francis R. Malasig

A Kína elleni háborútól óv a Fülöp-szigetek megválasztott elnöke

A "hidegháborús mentalitás" ellen szólalt fel ifjabb Ferdinand Marcos a Facebookon is közzétett beszélgetésben, hangsúlyozva: hazája minden országgal baráti kapcsolatot kíván ápolni.

"Nem mondhatja meg senki kívülről, hogyan vezessük az országot" - fogalmazott az új elnök, leszögezve: Manila "nem tartja magát a régi, hidegháborús, befolyásolásra törekvő övezetekben megszokott gondolkodásmódhoz".

"A szuverenitásunk szent, nem adjuk fel semmiért" - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy a Fülöp-szigetek "egyetlen négyzetmétert sem enged" a tengerparti övezetre formált jogaiból.

Ifjabb Ferdinand Marcos megemlítette Kínát, s jóllehet hangoztatta, hogy nem szabad tovább élezni a Peking és Manila közötti konfliktust, a vitás kérdésekről pedig párbeszédet kell folytatni, leszögezte azt is, hogy e párbeszédek során Manila "határozottan lép fel".

"Nem szabad velük háborúba sodródnunk. Ez most az utolsó, amire szükségük van" - fogalmazott.

Kína a nyersanyagokban gazdag, 3,5 millió négyzetkilométernyi Dél-kínai-tenger szinte egészét magának követeli, és több, katonai célokra kiépített, mesterséges szigetet hozott létre a térségben. A tenger egyes részeit viszont a Fülöp-szigetek, Vietnam, Malajzia, Brunei és Tajvan is magáénak tartja.

A kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatban az elnök elismerte, hogy továbbra is problémát jelent az országban.

Marcos emellett hangsúlyozta: kiemelt fontossággal kezelik majd az ország gazdaságát, elsősorban a növekvő infláció és a munkanélküliség problémáját.

Manila a koronavírus-járvány alatt rendkívül nagy adósságot halmozott fel.

A néhai diktátor, Ferdinand Marcos fia földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a május 9-i elnökválasztáson, több mint 31,6 millió voksot kapott, 60 százaléknyi szavazatot. Ő az első elnökjelölt, akinek sikerült abszolút többséget szereznie azóta, hogy apját 1986-ban megbuktatták, és családja amerikai száműzetésbe kényszerült.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×