eur:
393.63
usd:
364.56
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az orosz-ukrán háború elől menekülők várakoznak az ungvári vasútállomás előtt 2022. március 9-én. A pályaudvarra érkező menekülteket buszokkal szállítják tovább a kárpátaljai városhoz közeli szlovák és magyar határátkelőhelyekre.
Nyitókép: MTI/Nemes János

Már van, aki visszatér Kárpátaljára – beszámoló

Egy Ungváron dolgozó újságíró az InfoRádióban elmondta, a Kárpátokon innen viszonylagos nyugalom van. Új fejezetet Simon Rita szerint csak egy bombatámadás nyitna.

Kárpátalján viszonylagos nyugalom uralkodik, annak ellenére, hogy onnan 300 kilométerre, Lembergben (Lviv) már rakéták csapódtak be - számolt be az InfoRádiónak Simon Rita, a Kárpáti Igaz Szó ungvári újságírója. Szerinte a térségben nagy gondot jelent, de a segélyeknek köszönhetően egyelőre zavartalan a több tízezer úgynevezett belső menekült ellátása.

"Az elmúlt 22 napban nem volt Kárpátalján támadás, harci cselekmény, az viszont biztos, hogy a légiriadó megbolygatta a közhangulatot. Az emberek azért

bíznak abban, hogy az ittenieket nem éri támadás.

A lvivi támadás miatt sem pánikolt senki" - mondta el Simon Rita.

Az első két héten tapasztalt "nyüzsgés, pánik" tehát már elült, "aztán kezdtek kicsit belesüppedni ebbe az egészbe" a szombati szirénáig, amire mindenki felkapta a fejét.

Ungvár zsúfoltságáról szólva elmondta, hivatalos adatok szerint 30 ezer menekült tartózkodik náluk, ami azért érzékelhető, de

  • újra nyitva vannak az edzőtermek
  • működnek a szépségszalonok
  • fogadják vásárlóikat a ruhaboltok
  • az élelmiszerüzletek be sem zártak
  • látogathatók az éttermek.

"Úgy gondolom, az emberek is próbálnak visszarázódni a régi kerékvágásba, próbálnak hozzászokni a feszült helyzethez, muszáj itt megmaradni; ha most nem vetünk, ősszel sem fogunk aratni" - ecsetelte Simon Rita.

A közszolgáltatásról, -ellátásról szólva azt mondta, Kárpátalján zavartalan, a rengeteg humanitárius segítséget pedig rögtön folyósítják az oda átmenetileg betelepülteknek, akik száma Kárpátalja egészét tekintve 80 ezerre tehető.

A falvak állapotáról szólva elmondta még,

sokak fagyasztóládája tele lett hússal,

és "ott van az udvaron a csirke", a városokban pedig még vannak tartalékok, hiány nincs semmiből a boltokban sem.

Üzemanyagfronton viszont volt némi fennakadás, de a bajok már elhárultak, és az ár is csökkent.

Beszélt még a hadkötelezettségből fakadó helyzetekről is: tudomása szerint még senkit nem vittek el harcolni kötelező jelleggel, de lehetőség volt a háború kezdete elejétől önkéntes alapon jelentkezni a területi egységekhez; jelentkeztek is több mint 100 ezren országszerte ezeken a helyeken, felírták az adataikat, de el még nem vitték őket sem.

A belső menekültekről azt mondta, sokan csak egy éjszakára húzzák meg magukat az ország nyugati felében, és mennek is tovább.

"Akiknek van már családtagjuk, rokonuk egy másik országban, például Magyarországon vagy Lengyelországban, indulnak is, de akiknek még útlevelük sincs, azok valószínűleg vissza fognak térni később; egy idegen országban mindent nulláról kezdeni iszonyatosan nehéz."

És van még egy típusú menekült:

aki nekiindul nyugatnak, de látva, hogy Kárpátalján viszonylagos nyugalom van, oda tér vissza.

Egy Kárpátalját érő bombatámadás azonban "új fejezetet nyitna" - mondta Simon Rita.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×