eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A török külügyminisztérium sajtóosztálya által közreadott képen Dmitro Kuleba ukrán (b, háttal) és Szergej Lavrov orosz (j) külügyminiszter megbeszélést folytat Antalyában 2022. március 10-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Török külügyminisztérium sajtóosztálya/Cem Özdel

Nincs áttörés az ukrán–orosz külügyminiszteri találkozón

Abban sikerült megállapodni, hogy folytatják az egyeztetéseket és megpróbálnak megoldást találni a humanitárius kérdésekre. 

Nem történt előrelépés a tűzszünet ügyében az orosz és az ukrán külügyminiszter csütörtöki törökországi megbeszélésén - közölte az egyeztetés után Dmitro Kuleba ukrán tárcavezető.

Hozzátéve, hogy orosz kollégája, Szergej Lavrov jelezte: Oroszország mindaddig folytatni fogja a támadásokat, amíg az ukrán fél meg nem adja magát, ám "Ukrajna erre soha nem lesz hajlandó."

"Felvetettük a tűzszünet kérdését, de ebben semmiféle előrelépést nem értünk el" - mondta Kuleba, hozzátéve, hogy orosz kollégájával, Szergej Lavrovval abban megállapodtak, hogy folytatni fogják a tárgyalásokat.

A BBC tudósítása szerint megegyeztek abban, hogy továbbra is megpróbálnak megoldást találni a humanitárius kérdésekre.

Két témát nevezett prioritásnak: a Mariupolból kivezető humanitárius folyosó felállítását és a 24 órás tűzszünetet. Hangsúlyozta:

a háborút nem lehet megállítani, ha Moszkvának nincs ilyen szándéka.

Kuleba azt mondta, azt hitte, ha két külügyminiszter találkozik, akkor van felhatalmazásuk a békéről és a biztonságról is tárgyalni. Reméli, hogy Lavrov beszél a Kremlben a döntéshozókkal.

"Kész vagyok folytatni az elkötelezett munkát azzal a céllal, hogy véget vessünk az ukrajnai háborúnak, megállítsuk az ukrán civilek szenvedését, és felszabadítsam területeinket az orosz megszálló erők alól" - tette hozzá.

Antalya, 2022. március 10.
A török külügyminisztérium sajtóosztálya által közreadott képen Dmitro Kuleba ukrán (j) és Szergej Lavrov orosz (b) külügyminiszter Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter (k) közvetítésével megbeszélést folytat Antalyában 2022. március 10-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
MTI/EPA/Török külügyminisztérium sajtóosztálya/Cem Özdel
A török külügyminisztérium sajtóosztálya által közreadott képen Dmitro Kuleba ukrán (j) és Szergej Lavrov orosz (b) külügyminiszter Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter (k) közvetítésével megbeszélést folytat Antalyában 2022. március 10-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Török külügyminisztérium sajtóosztálya/Cem Özdel

Lavrov: megbírkózunk a szankciókkal

Szergej Lavrov tájékoztatóján elmondta, Oroszország előadta javaslatait az ukrán félnek, és azokra most választ vár. Moszkva azt akarja elérni, hogy Ukrajna barátságos, demilitarizált, semleges státuszú állam legyen

Lavrov szerint a különleges hadművelet a terveknek megfeleően halad. A Nyugat veszélyesen lép fel azzal, hogy fegyvereket juttat Ukrajának - emelte ki, és hozzátette, más országot nem támadnak meg, és Oroszország álláspontja szerint Ukrajnát sem támadták meg.

Megismételte azt a többször hangoztatott orosz állítást, hogy az ukránok pajzsként, túszként használjék a civileket. Megígérte, hogy Oroszország folytatja a humanitárius folyosók fenntartását.

Azt is megismételte, hogy amerikai segítséggel terveztek biológiai fegyvert kifejleszteni Ukrajnában.

Az orosz tárcavezető szerint megbirkóznak a nyugati szankciókkal is, míg a mariupoli kórház elleni támadás kapcsán szánalmas felháborodásról beszélt, és hamisnak nevezte azt az állítást, hogy az orosz hadsereg mért támadást a létesítményre. A szóban forgó épületben Lavrov szerint már régóta nem voltak egészségügyi dolgozók, sem szülőanyák és gyerekek, hanem valójában az azoviak néven ismert ukrán ultranacionalista zászlóalj fegyvereseinek táborhelye volt. Minderről Oroszország hétfőn az ENSZ-nek is tájékoztatást küldött - tette hozzá.

Egy esetleges atomháború lehetőségére vonatkozó újságírói kérdésre Lavrov azt válaszolta, "nem hiszi, hogy nukleáris háborúhoz" vezethetne a jelenlegi konfliktus.

A diplomáciai egyeztetések helyszínének Lavrov továbbra is Fehéroroszországot javasolta, ahol az ukrán és az orosz delegációk már több alkalommal találkoztak. Lavrov szerint "a valódi, a fő diplomáciai egyeztetés Fehéroroszországban zajlik", és ezt Oroszország nem akarja kiváltani a törökországi tanácskozással.

"A mai megbeszélés azt mutatta meg, hogy nincs alternatívája (a fehéroroszországi tárgyalásoknak)" - fogalmazott Lavrov, megjegyezve, hogy Ukrajna a jelek szerint csak a találkozás kedvéért akar találkozókat tartani.

Az orosz külügyminiszter azt is elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem utasítana el találkozót Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel, hogy megvitassanak bizonyos "konkrét kérdéseket".

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×