eur:
394.27
usd:
370.13
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén a Euroferry Olympia utasszállító hajón Korfu közelében 2022. február 19-én. Az olasz zászló alatt közlekedő hajó egy nappal korábban az északnyugat-görögországi Igumenica kikötőjéből tartott a kelet-olaszországi Brindisi felé, amikor tűz ütött ki a fedélzeten. Mintegy 300 utast sikerült a kikötőbe szállítani, de 12 embert továbbra sem találnak.
Nyitókép: MTI/EPA/ANA-MPA

Sértetlenül került elő egy eltűntnek hitt utas az olasz komphajó balesete után

Megtalálták a pénteki tragédia után az első holtestet is.

Sértetlenül előkerült egy eltűntnek hitt utas a Jón-tengeren balesetet szenvedő olasz komphajón, időközben azonban megtalálták az első holttestet is – közölte a görög hajózási miniszter és a helyi tűzoltóság.

Pénteken hajnali 3 óra körül ütött ki tűz az olasz zászló alatt közlekedő Euroferry Olympia komphajón, amely a görögországi Igumenicából az olaszországi Brindisibe tartott. A kompon tartózkodó 292 emberből még aznap 280-at ki tudtak menteni, és Korfura szállították őket. Az utas- és személyzeti listán szereplő emberek közül azonban 12-t nem találtak. A kompra a tűzoltók csak vasárnap reggel tudtak feljutni, de a tüzet egyelőre nem tudták eloltani. A kompot vontatóhajók rögzítették a tengeren, de a hatóságok attól tartanak, hogy ha viharosra fordul az időjárás, akkor az megnehezíti majd az oltást és a mentést.

A 12 eltűnt közül szombaton este előkerült egy Litvániában élő, 21 éves fehérorosz férfi. Vasárnap pedig egy teherautó utasfülkéjében egy holttestet fedeztek fel a mentőegységek, amivel tovább apad a valószínűsége annak, hogy további túlélőket találhatnak.

Tíz embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

A hatóságok azt remélik, hogy a hajó orrából előkerült fiatal túlélő tud valamit a többiek sorsáról.

A tűz oka egyelőre nem ismert.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy számos teherautósofőr tartózkodott a komp rakodófedélzetén. Többen a járműveikben aludtak.

Egy görög szigeten élő olasz állampolgár, aki saját közlése szerint több száz alkalommal utazott az Euroferry Olympia fedélzetén, a RAI olasz közszolgálati rádiónak nyilatkozva szombaton korábbi tapasztalatairól számolt be mondván, hogy a komphajón lévő "garázsokban az emberek tüzet raktak, a teherautók rádióit hallgatva buliztak és italoztak".

Paul Kyprianou, a szerencsétlenséget szenvedett komphajó üzemeltetője, a Grimaldi Lines szóvivője ezzel összefüggésben elmondta, hogy tilos az átkelés során a garázsokban tartózkodni. "Tartjuk magunkat a nemzetközi előírásokhoz, a legénység ellenőrzi, hogy senki ne legyen a garázsokban. Persze lehet, hogy vannak teherautósofőrök, akik nem tartják be az előírásokat" – tette hozzá.

A szóvivő egyben elutasította azokat a vádakat, miszerint a komphajó túlterhelt lett volna. Mint mondta, az elektronikus foglalási rendszer szerint az Euroferry Olympia mindössze 42 százalékos kapacitással indult útnak. Nem sokkal korábban a görög tehergépjármű-vezetők szakszervezete (SEOFAE) azt állította, hogy a komp túl volt terhelve.

A komphajó olasz kapitányának elmondása szerint hajnali 3 óra után észlelték, hogy egyszerre több füstjelző működésbe lépett. A tűz akkor már nagy erővel lángolt, a füst pedig sok helyiségbe eljutott. A lángok olyan gyorsan terjedtek, hogy ha vártak volna még öt percet, akkor a mentőcsónakok is a tűz martalékaivá váltak volna – mondta el a kapitány.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×