eur:
396.45
usd:
368.95
bux:
69661.21
2024. június 20. csütörtök Rafael
Nyitókép: YouTube/IFC Films

Hosszú évtizedek után megkapta az elismerést az igazi Serpico - fotó

Több mint 50 évvel azután, hogy Frank Serpico tanúvallomása segített feltárni a New York-i rendőrségen belüli korrupciót, a hivatal végre elismerte szolgálatait és a közben szerzett sérüléseit.

Serpico 1971 decemberében tett vallomást a John Lindsay polgármester által kinevezett bizottság előtt, megtörve "a hallgatás kék falát", vagyis azt a tabut, hogy a rendőrkollégák nem tanúskodtak egymás ellen. Történetét 1973-ban a Serpico című filmben dolgozták fel, amelyben a rendőrt Al Pacino alakította, akit Oscar-díjra is jelöltek játékáért.

A Daily News riportere, Larry McShane decemberben készített interjút Serpicóval a Knapp-bizottságbeli meghallgatásának 50. évfordulója alkalmából.

"Úgy éreztem, hogy végre elmondhatom a világnak, és senki sem fog félbeszakítani. Arra gondoltam: tudom, mi az igazság. Minden egyes szó az enyém volt, és szívből jött" - idézte fel a történteket Serpico az újságnak.

Serpicót egy brooklyni drograzzia során lőtték arcon 1971-ben, hónapokkal a vallomása előtt. Mint mondta, a helyszínen lévő rendőrök nem jelentették, hogy egy rendőrt meglőttek.

Bár a rendőrség kitüntette Serpicót 1972-ben a szolgálat közben kapott sérülésért, de azt nem nyilvánosan adták át, és nem is kapott hozzá hivatalos oklevelet.

Eric Adams polgármester a riport után jelentette be, hogy Serpico megkapja a kitüntetést. Mint mondta, "bátorsága inspirálta az én pályafutásomat is a bűnüldözésben".

Az egykori nyomozó csütörtökön a Twitteren mutatta be bekeretezett kitüntetését és az oklevelet.

Serpico 1972-es nyugdíjba vonulása után is szót emelt a rendőrségi visszaélések ellen, és támogatta azokat, akik bejelentést tettek a törvénytelenségek miatt. 2017-ben kiállt Colin Kaepernick amerikaifutball-játékos mellett, aki az NFL-ben tapasztalt faji igazságtalanság ellen tiltakozott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.20. csütörtök, 18:00
Demkó Attila
a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 19. 20:37
×
×
×
×