eur:
392.81
usd:
367.88
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) belső szavazásán a párt elnökének megválasztott Friedrich Merz a párt berlini székházában tartott sajtótájékoztatón 2021. december 17-én.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Filip Singer

Bauer Bence: az új CDU-elnök egy konzervatív forradalomnak lehet a szószólója

Január 22-én új elnököt választ Németországban a tavalyi szövetségi választásokon vereséget szenvedő Kereszténydemokrata Unió. A Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója szerint Friedrich Merz személyében olyan elnöke lehet a CDU-nak, aki hisz a munkaalapú társadalomban és a migráció csökkentésében.

Friedrich Merz harmadik alkalommal indul a pártelnöki pozíció megszerzéséért, miután 2018 decemberében Annegret Kramp-Karrenbauerrel, 2021 januárjában pedig Armin Laschettel szemben is alulmaradt, a küldöttek többsége nem rá adta a voksát. A CDU tavaly szemptemberi katasztrofális veresége azonban végül oda vezetett, hogy a párt tagsága kikényszerítette, hogy maguk szavazhassanak a pártelnök személyéről, mely során Friedrich Merz már a voksok több mint 62 százalékát élvezhette – idézte föl a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója. Hozzátette: ez jogilag még csak egy jelölés, a végső döntés a küldötteken múlik majd január 22-én, amit még egy későbbi levélszavazás alkalmával is meg kell erősíteni a német pártszabályok értelmében, és csak akkor lesz Merz a CDU elnöke.

Bauer Bence elmondta: Friedrich Merz számára jelen pillanatban a legfontosabb, hogy igyekezzen megragadni a frakcióvezetőséget is, miután Ralph Brinkhausnak májusban majd lejár a mandátuma, ugyanis, ha egy kézbe tudja venni a két pozíciót, akkor a legnagyobb német ellenzéki erőnek, a Kereszténydemokrata Uniónak nagy, erős vezetője lehet, ami a jelzőlámpa-koalíciónak alternatívát tud jelenteni.

Ismeretes, Friedrich Merz nagyon hisz a munkaalapú társadalomban, a migráció csökkentésében, valamint egy szuverén Európa kiépítésében is, vagyis sok tekintetben kibontakozni látszik egy olyan álláspont, ami nem áll messze a magyar kormánypártokétól – mutatott rá Bauer Bence, megjegyezve, a CDU és a Fidesz viszonya egy hosszú történet. Ami viszont biztos, hogy

a Kereszténydemokrata Unió most magabiztosabban és nyíltabban tud mozogni a nemzetközi porondon,

mert nincsen kormány-felelőssége, nincs koalíció kötelékében, ahol figyelemmel kell lennie a társakra, esetleg más szempontokra. Vagyis teljesen szabadon tudják újradefiniálni a pártot, annál is inkább, mert esedékes már egy új alapszabály megalkotása a CDU-ban, és esedékes behozni azokat az elmulasztott vitákat, programalkotó elemeket, amikre nem került sor a korábbi kormányzati pozíciójukra tekintettel – magyarázta a szakértő.

Bauer Bence szerint „itt az idő, hogy megtisztuljanak, megújuljanak, amiben Friedrich Merz akár egy konzervatív forradalomnak lehet a szószólója, bár ezt talán korai kijelenteni, de lehetséges, hogy a CDU megint magához tér”. Amit az is erősíthet, hogy a legfrisebb közvélemény-kutatásokban már behozták a szociáldemokratákat nagyjából három-négy hónap után.

A Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója egyetértett, lehet némi realitása annak, hogy a Merz-féle irány homlokegyenest más lesz, mint amit Angela Merkel képviselt, igaz, az csaknem két évtizedig tartott, amit nem lehet egyik pillanatról a másikra megfordítani egy olyan nagy pártban, ami 380 ezer tagot számol.

Ha radikális változás nem is, bizonyos módszer- és hangsúly-, illetve politikaváltás, eltolódás megjósolható.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Irán szombaton támadást intézett Izrael területe ellen, amely új szintre emelte a két ország között dúló konfliktust. A rakétacsapás nem okozott jelentős károkat zsidó állam számára, viszont Jeruzsálemben már eldönthették, hogy nem hagyják megtorlás nélkül az eseményeket. Egy ilyen lépés viszont könnyen kiterjedt háborúvá fajulhat, amely egy csomó országot magával ránthat a Közel-Keleten. Elemzésünkben azt nézzük meg, hogy melyik fél pontosan ki(k)re számíthat egy elharapódzó háború esetén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×