eur:
369.87
usd:
345.56
bux:
47869.61
2023. június 3. szombat Klotild
Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető beszédet mond a délnyugat-lengyelországi Karpaczban zajló nemzetközi Gazdasági Fórumon 2020. szeptember 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Sebastian Borowski

Nekirontott az Európai Uniónak a fehérorosz ellenzék vezetője

Szvetlana Cihanouszkaja az Európai Parlamentben erősen bírálta az uniós döntéshozókat, hogy csak puhán és öncélúan szállnak szembe Lukasenka rezsimjével.

Beszédet mondott az Európai Parlament strasbourgi épületében Szvetlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki politikus, aki azt követően vált ellenzéki kulcsfigurává, hogy férjét, Szergej Cihanoszkijt a választásokat megelőzően letartóztatták, így őt helyettesítve, függetlenként indult Lukasenka ellen a rezsim által befolyásolt szavazáson. Cihanouszkaja a választások utáni tüntetéssorozatok alatt Litvániába menekült.

A hvg.hu tudósítása szerint a politikusnő arró beszélt, hogy Fehéroroszországban jelenleg 882 embert tartanak foglyul politikai okokból, köztük van a férje is. Cihanouszkaja szerint Európa sokkal jobban kéne tudja, hogy mennyire közelről érintik a Fehéroroszországban történtek: 2020-ban látható volt, hogy az ország felébredt, 2021-ben pedig az ott élők ellenállása is kézzelfoghatóvá vált, „és itt az ideje az EU-nak is, hogy ne csak beszéljen, hanem tegyen is.”

Szerinte ez év elejére elfogyott az európai odafigyelés, és csak akkor érdekelte az EU-t, hogy mi történik Fehéroroszországban, ha érintette volt az ügyben, mint például a Minszkben leszállított Ryanair gép esetében. A fehérorosz politikus azt a tanácsot adta az EU-nak, hogy merjenek konfrontálódni: szerinte Európának tettekkel kell demonstrálnia, hogy hisz a szolidaritásban és a szabadságban. "Lesz bátorságuk ehhez, vagy várunk még egy évet? Nincs még egy évünk, Fehéroroszországnak sincs, Európának sincs” – mondta.

Cihanouszkaja a diktatúrákat vírusokhoz hasonlította, amelyeket minél tovább várunk, annál nehezebb lesz leküzdeni, és ugyanaz a három lépés: izoláció, kezelés és immunitás kell a megfékezésükhöz. Az első lépés, hogy izolálja magát Európa; függetlenítse magát ettől a rezsimtől, és ne fogadja el legitimnek. A második fázisban Európának kezelnie kell a helyzetet konzisztens szankciós politikával.A marmadikban pedig immunissá kell tenni magunkat a diktatúrákkal szemben.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×