eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien
SOUTH SUDAN - MARCH 3:  Child soldier is seen in military uniform in the South Sudan Democratic Movement/Army (SSDM/A), Jonglei State, South Sudan on March 1, 2014. (Photo by Samir Bor/Anadolu Agency/Getty Images)
Nyitókép: Samir Bor/Anadolu Agency/Getty Images

Egy idei nagy vérengzés is a gyerekkatonák seregéhez köthető

A gyerekkatonák toborzásáról, a szexuális incidensekről és a gyerekrablásokról is jelentést készített az UNICEF.

Világszerte Afrika nyugati és középső részén toborozzák a legtöbb gyerekkatonát, és ugyancsak itt a legmagasabb a száma a szexuális erőszakot elszenvedő gyerekeknek – derül ki az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) jelentéséből.

A jelentésben felhívják a figyelmet arra, hogy az elmúlt öt évben tovább nőtt a térségben a fegyveres konfliktusok száma, új válsággócok alakultak ki Burkina Fasóban, Kamerunban és a Csád-tó térségében is, jórészt az itt aktív dzsihadista csoportok miatt.

A kormányerők és a különböző fegyveres csoportok a harcokban már több mint 21 ezer gyerekkatonát toboroztak, és 2016 óta több mint 2200, szexuális erőszakot elszenvedett gyerekről tudni a térségből - teszik hozzá.

Világszerte továbbá itt a második legmagasabb a gyerekrablások száma: 2016 óta több mint 3500 gyereket raboltak el.

A jelentésben példaként említik

a Burkina Faso északi részén júniusban elkövetett, több mint 130 halálos áldozatot követelő vérengzést, amelyet jórészt 12 és 14 év közötti gyerekkatonák hajtottak végre.

Nyugat-Afrika Száhel övezetében az ENSZ-békefenntartók és a külföldi fegyveres erők beavatkozása ellenére továbbra is garázdálkodnak az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető csoportok.

Az ENSZ 2005 óta követi nyomon a gyerekek ellen elkövetett visszaéléseket, köztük a gyerekkatonák toborzását, a szexuális erőszakot, valamint az iskolák és kórházak elleni támadásokat. Minden négy ilyen erőszakcselekményből egyet Afrikának ezen a részén követnek el, a helyzetet pedig csak súlyosbította a koronavírus-járvány - emelik ki.

Jelenleg több mint 57 millió gyereknek van szüksége humanitárius segítségre, azaz kétszer annyinak, mint 2020-ban.

Az UNICEF bejelentette, hogy több mint 92 millió dollárra van szüksége a térségben élő gyerekek megfelelő védelméhez, hozzátéve, hogy egyelőre csupán a kért összegnek kevesebb mint a felével rendelkezik.

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×