INFORÁDIÓ
2021. október 26. kedd
Dömötör

brazília

hajótörés

történelem

Titokzatos ládákat mosott partra a víz Brazília partjainál – videó

Titokzatos ládákat mosott partra a víz Brazília partjainál – videó

Infostart / MTI

Egy hónap alatt több mint 350 láda került elő az északkeleti Serpige állam különböző strandjairól.

Az állam környezetvédelmi hatósága, az Adema egy forródrótot is életre hívott, ahol az emberek jelezhetik, ha újabb ládát találnak.

"Minden nap újabb partszakaszról érkezik telefonhívás" – mondta Jefferson Torres, a forródrót munkatársa.

Tudósok megállapítása szerint nagy valószínűséggel egy német hajóról származnak, mely 1944-ben süllyedt el a brazil partoknál.

Az elszíneződött, barna tárgyakat titokzatos dobozoknak (portugálul: caixas misteriosas) nevezik, valójában azonban kaucsukbálák, amelyek az elsüllyedt hajó fedélzetén lehettek – vélik Luis Bezerra tengerbiológus, a Ceará Állami Egyetem munkatársa és kollégái. Egy-egy ilyen bála átlagosan 80 kilogrammos.

Luis Bezerra, Carlos Teixeira és Rivelino Cavalcante kutatók kezdtek foglalkozni a bálák rejtélyével. Bezerra már 2019-ben talált egy ilyen "dobozt".

Ami elsőként feltűnt a biológusnak, az a dobozon élő tengeri makkok jelenléte volt: ezek az állatok csak a nyílt vízben élnek meg. És mivel kifejlett állapotban voltak, valószínűleg már régóta úton lehettek.

Biological evidence about the origin of the packages. A. Crude rubber in bales on the tropical coast of Ceará (northeastern Brazil) -size (60x70 ×40 cm); B. Detail of presence of the oceanic species Lepas anatifera attached to the package; C. Lepas anatifera, a barnacle not found on coastal regions. Scale bar: 1 cm. The voucher material of this species was deposited in the Crustacean Collection of the Departamento de Zoologia of the Universidade Federal do Rio Grande do Sul (catalogue number UFRGS 6847).

A dobozon a Product of French Indochina (Francia-Indokína terméke) felirat állt. Ebből is látható volt, hogy a bálák régiek. A mai Laosz, Kambodzsa és Vietnam területén lévő francia gyarmat ugyanis 1954-ig létezett.

Carlos Teixeira és munkatársai ezt követően gyűjtöttek információt a Rio Grande elsüllyedéséről. A német blokádtörő 80 éve Japánból indult és Brazília partjaitól ezer kilométerre süllyedt el, miután a szövetségesek egy hajója felfedezte.

Pontos helyét Daved Mearns brit hajóroncskutató határozta meg: a Rio Grande Recife városhoz közel fekszik.

A hajó időközben bekerült a Guinness Rekordok könyvébe mint a legmélyebbre elsüllyedt hajó: 6000 méteres mélységben található.

Matematikai modellekkel a szél és áramlatok alapján a tudósok kiszámították, hogy a bálák valóban erről a hajóról származhatnak.

A különleges rakomány már három éve, minden év második felében tünedezik fel rendszeresen Brazília északkeleti részén, mintegy 1600 kilométeren.

Azt, hogy ez több mint 80 évvel a Rio Grande elsüllyedése után történik, Bezerra a hajóroncs természetes szétesésére vezeti vissza.

A tengeri teknősök védelmével foglalkozó brazil Projeto Tamar szervezet szakértői aggódnak amiatt, hogy a kaucsukbálák veszélyt jelenthetnek a teknősökre, mivel azok "megehetik a gumit és megfulladhatnak tőle" – véli Fábio Lira biológus.

Nyitókép: researchgate.com (Marine debris from the past - Contamination of the Brazilian shore by a WWII wreck)
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018