eur:
393.77
usd:
365
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Török kutatók: 91,25 százalékos hatékonyságú a kínai CoronaVac védőoltás

A Sinovac Biotech kínai gyógyszergyár által kidolgozott koronavírus elleni védőoltás 91,25 százalékos hatékonyságú, és ez az arány még nőhet a késői kísérleti szakaszban - közölték török kutatók csütörtökön, miután Törökország a második állam lett, ahol a vakcina tesztelését végzik.

A kutatók, részben a kormány tudományos tanácsának tagjai közölték, hogy nem találtak súlyos mellékhatásokat a CoronaVac törökországi tesztje során, leszámítva egy embert, akinek allergiás reakciói voltak.

A CoronaVac gyengített vírusokon alapuló védőoltás.

Serhat Unal, a járványos betegségek szakértője, a tudományos tanács tagja azt mondta, hogy a kísérleteket 7371 véletlenszerűen kiválasztott önkéntes részvételével végezték, és a vakcina biztonságos.

Fahrettin Koca török egészségügy-miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy ez az első közlés az oltóanyag eredményességéről, a SinoVac elhalasztotta januárra a kísérletek utolsó szakasza eredményeinek ismertetését.

Törökország 50 millió adag kínai vakcinát rendelt december 11-i határidővel, de a szállítást elhalasztották. Fahrettin Koca sajtótájékoztatóján közölte, hogy az oltóanyag hétfőn érkezik, és Törökország mintegy 9 millió embert immunizál az első csoportban, élükön egészségügyi dolgozókkal.

Fahrettin Koca azt mondta, hogy közel van a megállapodás a Pfizer és a BioNTech védőoltásáról is. Kiemelte: Törökország 4,5 millió adagot vásárolhat ebből március végéig, de 30 millió adagra lesz elővételi joga.

A török egészségügy-minisztérium csütörtöki adatai szerint az elmúlt napban 18 102 új igazolt koronavírus-fertőzöttet jelentettek, a halálesetek száma 254 volt.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×