eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
2019. szeptember 29-én Moszkvában készített kép Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőről és korrupcióellenes aktivistáról. Navalnijt 2020. augusztus 19-én eszméletlen állapotban, mérgezéssel vitték kórházba, miután az őt szállító repülőgép rendkívüli leszállást hajtott végre Omszkban. Az ellenzéki vezető állapota súlyos, lélegeztetőgépre kellett kötni.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Navalnij-ügy - A svédek és a franciák is kimutatták a novicsokot

A francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.

Svédországban és Franciaországban végzett vizsgálatok is a novicsok harci idegmérget mutatták ki Alekszej Navalnij mintáiban. A német szövetségi kormány közlemény szerint az újabb vizsgálatokkal már három, egymástól független laboratóriumban is kimutatták, hogy a novicsok egy fajtájával mérgezték meg az orosz ellenzéki politikust.

A Berlinben ápolt Navalnij szervezetéből vett mintákat először a német hadsereg (Bundeswehr) vegyi fegyverek elemzésére szakosodott intézetében vizsgálták meg. Svédországban és Franciaországban a német kormány felkérésére végeztek elemzést, új mintákon. Az eljárásba bevonták a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet (OPCW) is, amely ugyancsak elemzéseket végeztet referencia-laboratóriumaiban - közölte a BPA.

A német kormány ismét felszólította az orosz hatóságokat az Oroszországban történt mérgezés kivizsgálására, és folyamatosan egyeztet európai partnereivel a további lépésekről - tették hozzá.

Egy "új generációs" változatot vetettek be Navalnij ellen

Közben a Der Spiegel című hírmagazin hétvégi számában biztonsági körökből származó értesüléseire hivatkozva azt írta, hogy a német vizsgálatok alapján Alekszej Navalnijt a novicsok egy új fejlesztésű fajtával mérgezték meg. Az anyag "keményebb" - erősebb hatású -, mint az eddig ismertek - fogalmazott Bruno Kahl, a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) vezetője egy bizalmas megbeszélésen.

Az egykori szovjet hadsereg által kifejlesztett harci idegméreg "új generációs" változata a legfontosabb jele annak, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfőnek is lehet köze az Alekszej Navalnij elleni merénylethez - írta a Der Spiegel, rámutatva, hogy

minél ritkább az anyag kémiai összetétele, annál valószínűbb, hogy csak orosz állami szervek közreműködésével lehet hozzájutni.

Alekszej Navalnij az orosz államfő egyik legismertebb bírálója.

Arra számíthatbak, hogy már a repülőn meghal

Mint arról az Infostart is beszámolt augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították. A Der Spiegel beszámolója szerint a támadók arra számíthattak, hogy az ellenzéki politikus út közben, a repülőn életét veszti. Halálát csak az akadályozta, meg, hogy a pilóta rögtön leszállt a legközelebbi repülőtéren, és az orvosok azonnal az atropinnal kezdték meg kezelését.

A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították a Charité egyetemi klinikára a Cinema for Peace nevű magánalapítvány szervezésében. A német kormány a Bundeswehr vizsgálati eredményeit értékelve szeptember 2-án közölte, hogy az orosz ellenzék vezére mérgezéses támadás áldozata lett a hazájában. Berlin a lehető leghatározottabban elítéli a támadást, követeli az eset kivizsgálását az orosz hatóságoktól, és megkezdi az egyeztetést EU-s, illetve NATO-partnereivel a válaszlépésekről - közölték. Szeptember 7-én a Charité közölte, hogy Navalnijt felébresztették a gyógyszerekkel fenntartott mesterséges kómából, és megkezdték fokozatos leszoktatását a gépi lélegeztetésről. A páciens egészségi állapota javult, megszólításra reagál, de továbbra sem lehet kizárni, hogy "súlyos mérgezése" tartós hatásokkal jár.

A Kreml értelmezése szerint nem nyert megerősítést a mérgezés ténye, ezért nincs ok büntetőeljárásra.

A francia elnök elítélte a "gyilkossági kísérletet"

A francia elnki hivatal közleménye szerint Emmanuel Macron francia államfő hétfőn telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akinek kifejezte "mély aggodalmát" a történtek miatt és jelezte, hogy magyarázatot vár Oroszországtól.

"Egy hiteles és átlátható vizsgálat keretében szükség van arra, hogy Oroszország tisztázza a helyzetet" - mondta a francia elnök az Elysée-palota szerint orosz kollégájának. Macron emlékeztetett arra, hogy "Franciaország a saját vizsgálatai alapján osztja több európai partnerének álláspontját arról, hogy Novicsok harci idegméreg használatával mérgezés történt".

Emmanuel Macron először szólalt meg a kérdésben, Franciaország eddig csak az Európai Unió és a G7-es országcsoport keretében, külügyminiszteri szinten foglalt állást.

Az orosz elnök hivatala szerint Vlagyimir Putyin a telefonbeszélgetés során ismét megalapozatlanoknak nevezte az Oroszország ellen a Navalnij-ügyben megfogalmazott vádakat. Szerinte a történtek valós körülményeinek tisztázásához arra van szükség, hogy a német szakemberek szolgáltassák ki a Navalnijtól vett biológiai mintákat és az azokkal végzett vizsgálatok hivatalos következtetéseit, valamint működjenek együtt az orosz orvosokkal. A Kreml szerint Macron és Putyin megállapodott: igyekeznek elősegíteni az európai partnerekkel való esetleges együttműködés paramétereinek meghatározását ebben az ügyben.

Navalnij egyre jobban van

Tovább javult Alekszej Navalnij egészségi állapota - közölték hétfőn a Berlinben ápolt orosz ellenzéki politikus orvosai. A Charité egyetemi klinika közleménye szerint Alekszej Navalnijt sikerült teljesen leszoktatni a mesterséges lélegeztetésről. A páciens egyre jobban képes mozogni, időnként már betegágyát is el tudja hagyni.

A mérgezéses tünetekkel ápolt politikust egy hete ébresztették fel a gyógyszerekkel fenntartott mesterséges kómából. A gépi lélegeztetésről is akkor kezdték leszoktatni.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×