eur:
395.72
usd:
371.94
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Twitter

Túszul ejtette egy busz utasait egy fegyveres az ukrajnai Lutszkban

Több mint húsz embert tart fogva, és robbantással fenyegtőzik a túszejtő.

Egy férfi hatalmába kerített egy autóbuszt a nyugat-ukrajnai Lutszk városában. A járművön legalább húszan tartózkodtak a túszejtés idején.

Az első rendőrségi jelentések szerint a férfi azzal fenyegetőzött, hogy fegyver és robbanószer van nála, de azt egyelőre nem tudni, hogy mik a követelései – írja a Reuters.

A helyi rendőrség a város központját lezárta. A helyi lapok azt írják, hogy lövések is dördültek, de azt nem tudni, hogy megsérült-e valaki.

Közben az ukrán rendőrség azonosította a túszejtőt, aki korábban fegyveres videót töltött fel a YouTube-ra, és abban az ukrán rendszer elleni fellépésre buzdított. Kapcsolatba is tudtak lépni az elkövetővel, aki azt mondta, a követekéseit a Twitteren tette közzé. Ott azonban a neve alatt csak az a videó szerepel, amelyben terroristának bélyegzi Ukrajna minden vezetőjét, és azt követeli, hogy mondjanak le a posztjukról.

A hatóságok megpróbáltak újra beszélni a túszejtővel, hogy mondja meg, mi a konkrét követelése, de már nem vette fel a telefont.

Beszélt viszont a férfi az egyik idősebb női túsz fiával, akitől azt követelte, hogy hívjon a helyszínre még több újságírót, mert különben a különleges egységek megrohamozzák szerinte a buszt. Egy újságíró is kapcsolatba tudott lépni vele, neki is azt mondta, hívja a helyszínre még több kollégáját, és közölte, ha túszszabadítással próbálkoznak a hatóságok, akkor nemcsak a buszt robantja fel, hanem a város más pontjain is pokolgépet hoz működésbe.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Facebookon azt írta, hogy a túszejtő 9.25 órakor kerítette hatalmába a buszt, lövések is eldördültek, és a busz is megsérült. A biztonsági erők a helyszínen vannak, és mindent megtesznek azért, hogy áldozatok nélkül rendezzék a helyzetet. Az államfő személyesen felügyeli az eseményeket.

Arszen Avakov belügyminszter azonnal a Kijevtől mintegy 400 kiométerre fekvő városba utazott.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×