eur:
394.92
usd:
363.19
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot gyártanak a Los Angeles-i Suay Varrodában 2020. április 7-én. A harminc dolgozó hetenként tízezer maszkot készít.
Nyitókép: A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot gyártanak a Los Angeles-i Suay Varrodában 2020. április 7-én. A harminc dolgozó hetenként tízezer maszkot készít. (MTI/EPA/Etienne Laurent)

Újabb gócai vannak a koronavírus-járványnak

Miközben Európa néhány országában épp most vannak túl a járvány tetőzésén, máshol pedig már az enyhítő intézkedéseken dolgoznak, az USA-ban vagy Oroszországban drámai a helyzet.

Az új koronavírus eddig a világ 184 országában jelent meg. A diagnosztizált fertőzöttek száma közel másfél millió, a halálos áldozatok száma meghaladta a nyolcvanezret. Több mint háromszázezren viszont már meggyógyultak a betegségből.

A járvány legnagyobb gócpontja most az Egyesült Államok, ott négyszázezer igazolt fertőzött van és közel tizenháromezren elhunytak. Minden nap hozzávetőleg kétezer amerikai hal meg Covid-19-ben, többségük idős, beteg afroamerikai. Nagyon rossz a helyzet Kaliforniában, New York államban, Illinois-ban Connecticutban, New Jersey-ben, Floridában és Lewisiana államban. Drasztikusan nő a fertőzöttek száma Coloradoban és Washington DC-ben is.

A vírus terjedése miatt az amerikai előválasztásokat is később tartják meg, kivéve Wisconsinban, ahol az emberek a fertőzésveszély ellenére tömött sorokban várakoztak a szavazásra.

Figyelmezteti Európát a WHO

A kontinens több állama már a korlátozások enyhítésének tervén dolgozik, miközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) óva intette a kormányokat attól, hogy túl hamar oldják fel a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat. Dánia, Ausztria és Csehország nemrégiben korlátozások enyhítését jelentette be. A spanyol kormány szóvivője szerdán azt mondta: lehetséges, hogy a hónap végén enyhítenek bizonyos intézkedéseken. Kiszivárogtak az olasz tervek is.

"Európa továbbra is a járvány gócában van, és egyrészt van okunk arra, hogy optimisták legyünk, másrészt viszont nagyon is megvan az okunk az aggodalomra" - mondta egy sajtótájékoztatón Hans Kluge, a WHO európai igazgatója, aki megjegyezte, hogy

a járvány által leginkább sújtott 10 ország közül hét az európai térségben található.

Kluge kiemelte Spanyolországot, Olaszországot és Németországot a járvány terjedésének lassulásával kapcsolatban, és elmondta, hogy haladást sikerült elérni Ausztriában, Hollandiában és Svájcban. A WHO európai igazgatója azonban aggodalmát fejezte ki a koronavírus-fertőzéses esetek növekvő számával kapcsolatban egyebek között Törökországban, Izraelben, Svédországban, Finnországban és Ukrajnában.

Reménysugár Spanyolországban

A kiszűrt új típusú koronavírus-fertőzöttek száma 6180-nal, a halálos áldozatoké 752-vel nőtt egy nap alatt, ami mindkét esetben emelkedést jelent a korábbi napok adataihoz képest. A SARS-CoV-2 vírus jelenlétét összesen 146 690 embernél mutatták ki a tesztek, amióta az első esetet regisztrálták január 31-én. A napi új azonosított fertőzöttek száma kedden 5478, hétfőn 4237 volt.

A vírus okozta Covid-19 megbetegedés eddig 14 555 emberéletet követelt. Kedden 752-en, hétfőn 637-en hunytak el.

Tovább emelkedett a gyógyultak száma, szerdán 4813-mal, kedden 2771-gyel, hétfőn 2357-tel. A fertőzésből összesen 48 021 embert épült fel.

"Az adatok igazolják a (járvány)görbe stabilizálódását és ellaposodását. Elértük az első célt, a tetőzést, és a lassulás fázisában vagyunk" - mondta a spanyol egészségügyi miniszter a parlament egészségügyi bizottságában zajló rendszeres heti meghallgatásán szerdán, amely egyperces néma főhajtással kezdődött az áldozatok emlékére.

Salvador Illa kifejtette: keddről szerdára 4 százalékkal növekedett az új fertőzések aránya, a múlt heti átlag 7 százalék volt. Az elhunytak esetében az elmúlt napi arány 5 százalék, a múlt heti átlag 9 százalék. Mint mondta,

a következő cél, hogy a gyógyultak száma naponta meghaladja az új fertőzöttekét.

Olaszországban a "renitensektől" tartanak és ünnepelnek

Sajtóértesülések szerint már megvan a járványügyi korlátozások feloldásának ütemezésének terve, de egyelőre a hatóságok mindenkit figyelmeztetnek, hogy addig is maradjanak otthon. Félnek ugyanis attól, hogy megismétlődik a március 7-i hétvége, amikor a kijárási tilalom ellenére tömegek mentek a nyaralóikba vagy síelni.

Mindeközben Olaszország az új koronavírus-járvány "egyes számú betege" gyerekének, Guiliának a születését ünnepeli.

Az Unilevernél menedzserként dolgozó, Mattia keresztnéven emlegetett férfi volt az első Covid-19-es eset Olaszországban, február 20-án derült ki a betegsége. Azóta ő és várandós felesége is felgyógyult már, kislányuk, Giulia a milánói Buzzi kórházban jött világra kedd éjjel.

Megugrott a betegek száma Oroszországban

Példátlan a növekedés Oroszországban, ahol egy nap alatt 1175-tel, 8672-ra nőtt az igazolt koronavírus-fertőzések száma a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint. Ez 15,7 százalékos növekedési rekordot jelent. Egy nappal korábban 1154 fős növekményt jelentettek. Moszkvában 5841 fertőzöttet tartanak számon. Az elmúlt egy nap alatt öten hunytak el a Covid-19 betegség következtében, a halottak száma 63. Eddig 580 gyógyulást regisztráltak. A szűrések száma meghaladta a 900 ezret, ebből csaknem 260 ezret a fővárosban végeztek el.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy még nem telt el elegendő idő a járványhelyzet dinamikájának megértéséhez, ezért korai még megnevezni a korlátozások határidejét. Közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnök és a téma szakértőinek keddi tanácskozásán ebben a kérdésben nem született döntés.

Az orosz elnök szerint az elkövetkező két-három hét döntő jelentőségű lesz a koronavírus terjedése elleni küzdelemben. Putyin újabb szociális, és gazdaságélénkítő intézkedéseket jelenttett be szerdán a járvány okozta gazdasági károk enyhítésére.

Frissítés, 20:30: Törökország

Szerdán is rekordmértékben, egy nap alatt 4117-tel nőtt az új típusú koronavírussal diagnosztizáltak száma, amely így összesen 38 226-ra emelkedett - derült ki a török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján közölt adatokból. Fahrettin Koca azt is tudatta, hogy az elmúlt 24 órában a fertőzés okozta napi halálesetek száma, ha kismértékben is, de ugyancsak rekordot döntött, és 87-tel összesen 812-re nőtt. A napi elhalálozások száma április 1-jétől eddig viszonylagos stabilitást mutatott, 63 és 79 között mozgott.

Az újonnan igazolt koronavírusos esetek száma szerdán lépte át először a napi 4000-et. Szombattól hétfőig 3000 és 3150 között alakult, kedden azonban már négyezer közelébe, 3892-re ugrott.

A török miniszter mikroblogján azt is közölte, hogy a fertőzöttek közül jelenleg 1492-en szorulnak intenzív ellátásra, 18-cal többen, mint kedden, és 995 beteg van lélegeztetőgépre kapcsolva, ami pedig mindössze nyolccal haladja meg az előző napi értéket. Az utóbbi adat tekintetében továbbra is határozott lassulás tapasztalható. A gyógyultak száma vasárnap óta egyenletesen, 256 és 284 közötti értékben nő, az utóbbi 24 órában például 264-gyel 1846-ra.

Koca szerdán egy korábbi Twitter-bejegyzésében azt közölte, hogy kifejlesztettek a fertőzöttek, a velük kapcsolatban állók, valamint a gyanús esetek követésére egy okostelefonos alkalmazást, amelynek a használata az érintettek számára kötelező lesz. Kifejtette: a hatóságok az applikáción keresztül értesülnek arról, hogy a felhasználó betartja-e a házi karantént. Amennyiben megszegi, büntetéssel sújtják - jelezte Fahrettin Koca, hozzátéve, hogy a rendszer egy-két napon belül életbe lép.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×