eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EU-tagországok állam- és kormányfőinek rendkívüli találkozójára érkezik Brüsszelben 2020. február 20-án. A csúcstalálkozó résztvevői a 2021 utáni, hétéves uniós költségvetésről tárgyalnak.
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Szakértő: az csak az egyik baj, hogy kiesett az unió kasszájából 75 milliárdnyi brit euró

Gálik Zoltán az InfoRádióban péntek reggel azt mondta, sokkal mélyebb a vita az uniós költségvetés jelenleg zajló kialakításával kapcsolatban, mint ami a "takarékos négyek" és a kohézió barátai között látható.

Több törésvonal is kiviláglik a rendkívüli, költségvetési témájú EU-csúcs első éjszakája után.

Mint Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense az InfoRádióban péntek reggel elmondta, a résztvevők úgy ültek össze, hogy máris kezdenek kifutni az időből, a számokban ugyanis a részleteket tekintve is meg kell állapodni idén.

"Nem csak a főösszegről van szó, hanem a források megtalálásáról és felosztásáról is" - fogalmazott a szakértő.

Rámutatott: a "takarékos négyek" - Ausztria, Dánia, Hollandia, Svédország - leginkább arra törekednek, hogy országuk gazdasági teljesítményének kevesebb mint 1 százalékát kelljen beadniuk a közös kasszába, szemben Charles Michel, az Európai Tanács elnökének korábbi javaslatával, aki 1,7-ben állapította meg a "bűvös számot"; a nettó befizető takarékosok és a kohézió barátai közötti vita arról szól, hogy csökkentsék-e a kohéziós forrásokat; "Magyarország ezt nem szeretné" - tisztázta Gálik Zoltán.

Az unió vágyott új bevételeiről szólva azt mondta, az

a műanyagadóból és a tranzakciós adóból

jöhet össze egyes javaslatok szerint.

Gálik Zoltán ugyanakkor azt is elmondta, a vita nem csak a kohézió barátai és a takarékos négyek között zajlik, ugyanis például agrárkérdésekben ennél jóval bonyolultabb a helyzet: Franciaország, Lengyelország és Magyarország fog össze ebben a kérdésben.

És hogy miért ekkora a vita?

A brexittel, vagyis a britek unióból történt távozásával az Európai Unió költségvetéséből 75 milliárd euró kiesik, ráadásul

a közösség költségvetési szerkezete az 1960-as évek óta állandó,

miközben olyan új témák jelentek meg, amire szintén kellene pénz, ilyenek a környezetvédelem, illetve a migráció.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×