eur:
393.83
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Ana Brnabic szerb kormányfő az ötödik magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozón Szabadkán, a Vajdaságban 2019. április 15-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor a következő nagy történelmi feladatról beszélt

Szerbia mielőbbi uniós tagsága minden tagállam érdeke - mondta a magyar kormányfő a szabadkai szerb-magyar kormányülés után. A tanácskozáson 11 megállapodás született, ezek a szerb miniszterelnök szerint a politika, a gazdaság és a társadalom minden szegmensét érintik.

Szerbia mielőbbi európai uniós csatlakozása mellett állt ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Szabadkán, a magyar és a szerb kormány ötödik együttes ülése után, az Ana Brnabic szerb kormányfő társaságában tartott sajtótájékoztatón.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: a következő nagy történelmi feladat Szerbia EU-tagságának megvalósítása, amely a szerbeknek és a magyaroknak egyaránt jó lesz, és szüksége lesz rá az EU-nak is. "Ha az EU nem vállalkozik újabb nagy küldetésre, akkor a teljesítménye le fog csökkenni. (...) Szerbia minél gyorsabb EU-tagsága minden EU-tagállam érdeke" - mondta.

A kormányfő kijelentette továbbá: hamarosan lezárul egy európai korszak, mert

a közép-európai országok nemsokára utolérik az EU alapítóinak gazdasági teljesítményét,

Közép-Európa nélkül pedig ma nem is lenne növekedés az unióban. Ezért az unió bővítése nemcsak a belépőknek jó, hanem a közösség már bent lévő tagjainak is - hangsúlyozta.

Orbán Viktor szerint máshonnan fenyeget a veszély

Közös magyar és szerb sikernek nevezte a balkáni migrációs útvonal megváltozását Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Szabadkán tartott magyar-szerb együttes kormányülés utáni sajtótájékoztatón.

A kormányfő kifejtette: nagyvonalú gesztus volt Szerbia részéről, amikor elfogadta a Magyarország által épített déli határkerítést. Ezzel Szerbia is nyert, mert a migránsok elkerülik az országot, nem érdemes ugyanis erre jönni, ha nem tudnak továbbmenni Magyarország felé.

Orbán Viktor hozzátette,

"az igazi fenyegetés" ebben a pillanatban kevésbé a Balkánról, sokkal inkább az afrikai térségből érkezik.

Tizenegy megállapodást írtak alá

Az európai integráció területén nyújtott támogatásért, a Koszovó helyzetével kapcsolatos kiegyensúlyozott hozzáállásért, a gazdasági együttműködésért, valamint a magyarországi szerb kisebbség támogatásáért mondott köszönetet Ana Brnabic szerb miniszterelnök a sajtótájékoztatón.

Kiemelte: tizenegy megállapodás született hétfőn, amelyek a politika, a gazdaság és a társadalom minden szegmensét érintik. Ez is bizonyítja, hogy ezeket a közös kormányüléseket nem azért szervezik, hogy a közvélemény azt lássa, jó az együttműködés, hanem azért, hogy kézzel fogható eredmények szülessenek, konkrét gondokra találjanak megoldást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×