eur:
393.74
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Donald Trump amerikai elnök a sajtó képviselőinek nyilatkozik a washingtoni Fehér Házban 2019. március 24-én, miután a 2016-os amerikai választási folyamatba történt állítólagos orosz beavatkozást vizsgáló, Robert Mueller vezette különleges bizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy a Trump-kampány munkatársai egyeztettek vagy összejátszottak az oroszokkal.
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Nincs bizonyíték Donald Trump ellen, ügyvédje vizsgálatot követel

Rudy Giuliani szerint a hatóságoknak ki kell deríteniük, indokolt volt-e az elnök elleni Mueller-vizsgálat. A hírszerzés a teljes jelentést látni akarja. Mindezt azután jelentették be, hogy kiderült, a Robert Mueller vezette vizsgálóbizottság semmilyen bizonyítékot nem talált arra, hogy az amerikai elnök munkatársai egyeztettek vagy összejátszottak oroszokkal.

Giuliani vasárnap este a Fox televíziónak nyilatkozva kifejtette: "teljes és átfogó nyomozásra van szükség - és legalább olyan lelkesedéssel, mint ahogyan a mostanit végezték -, annak feltárására, hogy honnan indult el a vádaskodás, ki indította el és ki fizetett érte".

A Robert Mueller vezette testület 2017 májusa óta vizsgálta azt, hogy Donald Trump amerikai elnök választási kampánytörzse vagy munkatársai egyeztettek-e, összejátszottak-e az oroszokkal az elnökválasztási kampány idején. William Barr igazságügyi miniszter helyi idő szerint vasárnap tájékoztatta levélében a szövetségi törvényhozást arról, hogy

a Mueller-bizottság nem talált erre bizonyítékot.

Az elnök ügyvédje Adam Schiff kaliforniai demokrata párti képviselőhöz intézve szavait leszögezte, hogy Donald Trump ellen olyan bűncselekmény ügyében folytattak vizsgálatot, amelyet nem követett el. Schiff még vasárnap délelőtt, egy televíziós vitaműsorban is azt állította, hogy bizonyítékok állnak rendelkezésre a Trump-kampány és oroszok összejátszásáról.

"Hol vannak Schiff bizonyítékai? Hol? A fejében?"

- kérdezte Giuliani.

Schiff, aki a képviselőház hírszerzési bizottságának vezetője, az ABC televíziónak azt mondta: az általa irányított bizottság a teljes Mueller-jelentést látni akarja, mert

az, hogy nem emelnek új vádat, "nem jelenti azt, hogy nincs csalhatatlan és terhelő bizonyíték, amelyet meg kellene osztani az amerikai néppel".

Schiff kilátásba helyezte - amit később Jerry Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának szintén demokrata párti elnöke meg is erősített -, hogy a kongresszus elé idézik meghallgatásra William Barr igazságügyi minisztert. Schiff azt hangoztatta, a hírszerzési bizottságnak kötelessége megvizsgálni, hogy vajon "az elnök kompromittálódott-e akár büntetőjogilag, akár másként".

Trump: a felmentés totális

A jelentésre adott első reakciójában Donald Trump a floridai Mar-a-Lagóban újságíróknak nyilatkozva leszögezte: nem volt összejátszás Oroszországgal, nem történt meg az igazságszolgáltatás akadályozása, a felmentés totális. Az elnök megjegyezte:

szégyen, hogy az országnak keresztül kellett mennie ezen a vizsgálaton.

Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke egy közleményében azt hangoztatta, hogy Robert Mueller megállapításait minden igazságszerető amerikainak örömmel kell fogadnia. "Két esztendeig tartó vizsgálat és a média tagjainak felelőtlen vádaskodásai után a különleges vizsgálóbíró megerősítette, amit Donald Trump mindig is mondott: nem volt összejátszás a Trump-kampány és Oroszország között a 2016-os választások idején" - fogalmazott az alelnök. Hozzátette: "nagyszerű nap ez Amerikának".

Szerinte az amerikaiak most már "biztosak lehetnek" abban, hogy a Trump-kormányzat arra összpontosít, ami igazán fontos. "Csak remélhetjük, hogy a demokraták, akik oly sok időt töltöttek e lejáratódott vádaskodásokkal, most majd csatlakoznak hozzánk, és ők is segítik a nemzetünket még virágzóbbá és minden egyes amerikai számára még biztonságosabbá tevő programunkat" - hangoztatta Mike Pence.

Míg a republikánus tábor megelégedéssel fogadta, a demokrata politikusok nem vitatták ugyan, de fenntartásaikat hangoztatták a William Barr igazságügyi miniszter által a törvényhozóknak tájékoztatásul küldött levéllel kapcsolatban, amelyben Barr összefoglalta a Mueller-bizottág főbb megállapításait.

Nancy Pelosi házelnök és Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője közös közleményében annak a véleményének adott hangot, hogy

William Barr tájékoztatója "legalább annyi kérdést vet fel, mint amennyi választ megad".

A két politikus úgy vélte, hogy Barr "nem semleges megfigyelő". Egyúttal bejelentették: a kongresszus kéri a jelentés egészét és a hozzá tartozó dokumentációt is.

Jerry Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának demokrata párti elnöke úgy vélte, a jelentésben "ellentmondások" vannak, és bejelentette, hogy "a közeljövőben" kongresszusi meghallgatásra beidézik William Barr minisztert.

A Wall Street Journal elemzése szerint Donald Trump munkatársai számára politikailag "aranyat ér" a Mueller-bizottság jelentése. A lap értesülései szerint a Trump-kampány a következő napokban közvélemény-kutatásokat tervez, hogy felmérje, vajon a Mueller-vizsgálat milyen mértékben lehet hatékony fegyver a 2020-as elnökválasztáson a demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok ellen.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×