eur:
392.03
usd:
366.78
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt (b) a moszkvai Kremlben 2018. szeptember 18-án.
Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

Új területeken működne együtt Magyarország és Oroszország

Magyarország nemzeti érdeke a jó együttműködés Európa két oldala között - jelentette ki Orbán Viktor Moszkvában, miután találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A magyar miniszterelnök arról is beszélt, hogy új területeken is szeretnének együttműködést Oroszországgal.

Kiegyensúlyozottnak és kiszámíthatónak nevezte a Magyarország és Oroszország közötti kapcsolatot Orbán Viktor miniszterelnök kedden Moszkvában a Vlagyimir Putyinnal való tárgyalása előtt, és a találkozó után is ezzel kezdte felszólalását az orosz elnökkel közös sajtótájékoztatón.

Vlagyimir Putyin is ezt hangsúlyozta elsőként, kiemelve, hogy Magyarország az egyik kulcspartnerük Európában, és azt szeretné, ha erősödne az együttműködés, mindenekelőtt a gazdasági kapcsolatok.A kereskedelmi forgalom pozitív tendenciát mutatott tavaly, 25 százalékkal nőtt, s idén, az első fél évben is ugyanennyivel bővült.

Kormányközi bizottság a regionális fejlesztések ügyében

A Mol segíthet az orenburgi gázterület fejlesztésében - mondta az orosz elnök, hozzátéve, hogy a Roszatom pedig hamarosan elkezdi a paksi erőmű két új blokkjának építését. Az erőmű jelenleg a magyarországi villamosenergia-termelés 40 százalékát adja, az új blokkal duplázható a termelés.

Bejelentette azt is, hogy kormányközi bizottság alakul a kétoladalú regoinális együttműködés összehangolására, amely az év vége előtt megtartja majd alakuló ülését. Aláírtak egy kulturális együttműködési szerződést is 2019-20-ra, valamint közeledtek az álláspontok a tudományos fokozatok köcsönös elisermése terén - sorolta Vlagyimir Putyin.

Új gázvezeték jöhetne

Putyin emlékeztetett rá, hogy az Európába irányuló orosz gáztranzit ma is magyar területen halad át, ahol gáztározók szavatolják az európai fogyasztók megbízható és zökkenőmentes ellátását még a kereslet csúcsidőszakaszaiban is. "Vizsgáljuk a lehetőségét annak, hogy magyar partnereinket csatlakoztassuk az orosz gáz Európába szállításának új útvonalaihoz.

Nem zárom ki, hogy a Török Áramlat megépítése után a gázvezeték egyik szárazföldi folytatása Magyarországon haladhat majd keresztül"

- mondta. Orbán Viktor később megerősítette, hogy ez nagyon jó lehetőség lenne a magyar gazdaságnak.

Az orosz elnök elmondása szerint tájékoztatták a magyar miniszterelnököt arról, hogy hol tart a szíriai helyzet rendezése. Kiemelte, hogy fontos Szíria szociális és gazdasági újjáépítése.

Orbán Viktor: Magyarország nemzeti érdeke a jó együttműködés

A magyar kormányfő azzal kezdte a felszólalását, hogy elmondta: gratulált Putyinnak az oroszországi választásokon elért eredményhez. Ezután felidézte, hogy az elmúlt években kiszámítható partnerei lettek egymásnak.

"Minden megállapodás, amit az elmúlt években kötöttünk, teljesült. A fennálló kapcsolatot megbecsüljük, mert a kiszámíthatóság ritka valuta manapság" - mondta Orbán Viktor. Hozzátette:

"habár eltérő katonai szövetséghez tartozunk, mindketten sikereink maximalizálásában vagyunk érdekeltek.

Magyarország egyszerű történelmi leckét tanult az elmúlt pár száz évben. Amikor Kelet és Nyugat között konfliktus volt, Magyarország mindig rosszul járt, ha pedig együttműködés, akkor mindig jól jártunk. Ezért Magyarország nemzeti érdeke, hogy az Európa két oldala közötti együtttműködés jó legyen, és jó legyen a magyar-orosz viszony is."

Orbán Viktor megemlítette, hogy mindkét ország a keresztény kultúrkörhöz tartozik. E kultúra megerősítése fontos, ezért közösen is tesznek lépéseket az üldözött keresztények védelme érdekében.

Gázvezeték-építés, beruházási banki központ, új légi járat

Ezután a gazdasági együttműködés területét érintette a kormányfő: "a mezőgazdaság, az energetika, és a gyógyszeripar területén jól haladunk. Új területet is nyitnánk, ez az onkológia - egy kutató-oktató intézetet szeretnénk létesíteni Oroszországgal közösen".

Megállapodás született a 2020-as évre szóló gázszállításokról,

továbbá "Magyarország pályázik arra a lehetőségre, hogy amikor megérkezik délről, Törökország felől a gázvezeték, az Magyarországon keresztül haladjon. Ez az országnak komoly gazdasági előny lenne" - jelentette ki Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök elmondása szerint kéréseket is megfogalmazott. Ilyen, hogy a pénzügyi együttműködés bővítését kérte, mert

"Magyarország készen áll, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank központja Budapestre költözzön".

Kérte, hogy ezt a magyar javaslatot fontolják meg Oroszországban. Szeretné, ha megnyitnák a Budapest-Kazany közvetlen légi járatot, valamint hogy az ösztöndíjak számát emeljék meg.

Migráció

Az M1 kérdésére Vlagyimir Putyin a migrációval kapcsolatban elmondta: közvetlenül nem érinti Oroszországot, amelynek vannak saját gondjai a külföldiek jelenlétével Oroszoszág területén. A volt szovjet köztársaságokból származók tudnak oroszul, vagy legalább értik az orosz kultúra lényegét, de így is vannak gondjaik - fejtette ki az elnök, hozzátéve: Európában sokkal bonyolultab a helyzet, hiszen más kultúrájú emberek érkeznek Európába.

"Az alkalmazkodás olyan probléma, amit az EU-nak kell megoldani. Szíria után most inkább Fekete-Afrikából érkeznek a bevándorlók, tehát a beáramlásnak csak a földrajzi forrása változik, a mennyisége nem. Ám ha ösztönzik a migrációt szociális kifizetésekkel és bónuszokkal, akkor nem várható, hogy megrekedjen az áramlás" - fejtette ki Vlagyimir Putyin, hozzátéve, hogy ez Európának kell megoldania.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×