eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels

Tőzsdére megy a szaúdi állami olajcég – rekord ügylet

Lesz tőzsdei bevezetés vagy nem? Alaposan ráijesztett Szaúd-Arábia a piacokra az állami olajcég, az Aramco gigantikus, 2 billió dolláros tervezett részvénypiaci debütálása. Ez lenne a világ legnagyobb ilyen ügylete – a szaúdi olajminiszter szerint létre is jön.

A szaúdi kormány tagadja, hogy feladta volna tervét arról, hogy a tőzsdére vigye az állami kézben lévő Aramco energiavállalatot. A tervezett lépést úgy emlegették, mint a világ legnagyobb tőzsdei bevezetését. Nem is csoda, mivel 2 milliárd dollár értékben vásárolhattak volna vagy vásárolhatnak majd Aramco-papírokat a befektetők – még akkor is, ha csak a cég 5 százalékát vitték volna piacra.

Szerdán a Reuters azt jelentette, hogy a szaúdi hatóságok elbocsájtották a programon dolgozó pénzügyi tanácsadókat és az Aramco ehelyett azt tervezi, hogy egy helyi olajvállalatba fektet be. Erre jött a szaúdi energiaminiszter riposztja, hogy sínen van a tőzsdei megjelenés, de azt nem mondta, hogy mikor történik meg.

„A kormány továbbra is elkötelezett a Saudi Aramco tőzsdei bevezetése mellett az általa megválasztott időpontban, amikor a leginkább kedvezőek a feltételek”

– mondta Halid el-Fatih energiaügyi miniszter, aki a mamutvállalat elnöke is. „Az időzítés több tényezőtől függ. A kedvező piaci feltételek mellett a jövő hónapokra tervezett cégvásárlásoktól is” – tette hozzá.

A Reuters hírügynökségnek a hátraarcról szóló jelentése ugyanakkor négy különböző vezető szakmai forrás állításán alapult. Ketten azt mondták, már egy ideje eldöntötték, hogy leállítják a tőzsdei debütálást, „de ezt senki sem közölheti, így a nyilatkozatok fokozatosan haladnak ebbe az irányba, először késleltetésről, aztán a tőzsdei megjelenés leállításáról” – állították.

Mohamed bin Szalman koronaherceg két évvel ezelőtt jelentette a külföldi tőzsdei bevezetés tervét, amely reformprogramjának sarokköve volt. Ennek célja: csökkenteni a szaúdi gazdaság függését az olajbevételektől.

Egyes szakági szakértők ugyanakkor úgy látták, hogy a szaúdiak masszívan túlértékelték a bevezetni kívánt vállalati részt és ezért kétségbe vonták a tőzsdei manőver sikerét. Azt, hogy a tervet jegelték, az is igazolni látszik, hogy a források szerint júniusig volt költségvetési pénz az ügyeleten dolgozó nemzetközi szakértőkre és utána nem újították meg a keretet.

A kétmilliárd dolláros bevezetés helyszínéért a londoni, a New York-i és a hongkongi tőzsde verseng egymással és források szerint nézeteltérés támadhat a szaúdi illetékesek és külföldi tanácsadóik között arról, hol legyen a debütálás.

Szintén olajipar hír az, hogy John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó közölte: szankciók útján készek akár „lenullázni” az iráni olajexportot, hogy ezzel kényszerítsék más viselkedésre a Teheráni kormányt. „Az iráni rezsimváltás ugyanakkor nem az amerikai politika része” – mondta Bolton. Az iráni olaj eltűnése a piacokról 4 százalékkal mérsékelné a kínálatot és valószínűleg felfelé nyomná az árakat.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×