eur:
394.6
usd:
369.83
bux:
65173.95
2024. április 19. péntek Emma

Az örmény parlament kormányfővé választotta Nikol Pasinjánt

Az örmény parlament keddi ülésén - ez egy héttel ezelőtti elutasítás után - megválasztotta miniszterelnöknek Nikol Pasinján ellenzéki vezetőt.

A 105 tagú nemzetgyűlés jelen lévő képviselői közül 59-en támogatták Pasinján megválasztását, 42-en ellene szavaztak. Az abszolút többséghez legalább 53 szavazatra volt szükség. A parlamentben többségben lévő, kormányzó Örményország Köztársasági Pártjának 11 képviselője is támogatta Pasinján megválasztását. Mint Bagram Bagdaszárján frakcióvezető közölte, azért döntöttek így, hogy megőrizzék az ország stabilitását, de ez nem jelenti azt, hogy általában is támogatják az ellenzéki vezetőt.

Pasinján az egyedüli jelölt volt a miniszterelnöki tisztségre. Elődje, Szerzs Szargszján az ellenzéki tömegtüntetések nyomására mondott le, amelyeket Pasinján szervezett. A tiltakozások nyomán felbomlott a kormányzó koalíció is.

Pasinján kormányfővé választását követően azonnal bejelentette lemondását Karen Karapetján ügyvezető miniszterelnök.

Beszédében a megválasztott miniszterelnök ígéretet tett a korrupció elleni harcra. Bejelentette, hogy már szerdán Karabahba - az Azerbajdzsántól véres háborúban elszakadt örmény enklávéba - utazik látogatásra. Pasinján még megválasztása előtt azt ígérte, arra fog törekedni, hogy nemzetközileg elismertesse a függetlenségét egyoldalúan kinyilvánított Karabahi Köztársaságot. Hangsúlyozta, hogy a katonai partnerség és a stratégiai együttműködés Oroszországgal továbbra is országának fontos prioritása marad.

A jereváni Köztársaság téren összegyűlt több mint tízezres tömeg ujjongva ünnepelte Pasinján megválasztását.

Oroszország - amelynek katonai támaszpontja van Örményországban - óvatosan tekint a személyi változásra, ami más politikai pályára állíthatja Örményországot, ám Pasinján biztosítékokat ajánlott fel Moszkvának megígérve, hogy nem szakít a Kremllel.

Az új kormányfő korábban lapszerkesztőként dolgozott. Személye szakítás a "káderek sorával", akik az 1990-es évek vége óta irányították Örményországot. A legutóbbi "kádert", az államfői posztot tíz éven át betöltő, oroszbarát Szerzs Szargszjánt április elején kormányfővé választották, ám a barátok pozíciókba juttatása és a korrupció miatti közfelháborodás kiváltotta kormányellenes tüntetések nyomására lemondott.

Pasinjánt a törvényhozás első nekifutásra, május elsején nem választotta meg kormányfőnek, és emiatt újfent Pasinjánt éljenző tömegek vonultak az utcákra.

Ha másodjára sem sikerült volna a választás, az örmény törvények szerint a parlamentet fel kellett volna oszlatni.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×