eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A CIA náci bűnösöket rejtegetett

A CIA eddig titkosan kezelt és most nyilvánosságra hozott adatai szerint az Egyesült Államok és Németország már 1958-ban ismerte Adolf Eichmann SS-alezredes, az európai zsidóság megsemmisítésének egyik fő irányítójának búvóhelyét. A dokumentumok szerint a szervezet náci bűnösöket is rejtegetett.

A CIA újabb 27 ezer dokumentum titkosságát oldotta fel egy 1999-ben elfogadott amerikai törvény alapján.

Az iratokból kiderül, hogy német tisztek a CIA-nak 1958. március 19-én eljuttatott feljegyzésben megírták, hogy Adolf Eichmann 1952 óta Clemens fedőnéven Argentínában él.

Németország és az Egyesült Államok azonban nem adta át ezt az információt Izraelnek, mert attól tartott, hogy a volt náci tiszt beszél Hans Globkénak, Konrad Adenauer akkori német kancellár nemzetbiztonsági tanácsadójának náci múltjáról.

Adolf Eichmannt végül izraeli ügynökök 1960-ban Buenos Airesben elrabolták, és Jeruzsálembe vitték. Bíróság elé állították, halálra ítélték és 1962-ben felakasztották.

A dokumentumokból az is kiderül, hogy az amerikai hírszerző szolgálatok nemcsak, hogy együttműködtek náci háborús bűnösökkel a hidegháború idején, hanem maguk is takargatták a nácik által elkövetett bűnöket.

A CIA több esetben is segített eljutni náci háborús bűnösöknek az Egyesült Államokba, és aztán kémként használták fel őket. Megtévesztették a bevándorlási hivatalt is, eltitkolták a hivatal elől a háborús bűnösök múltját, leplezve ezáltal a náci bűnöket.

"A háborús bűnösök híreszteléseket és pletykákat adtak el, vagy azért, hogy elkerüljék a múltbeli bűneikért a büntetést önnön érdekből vagy politikai célokból, amelyek nem feltétlenül voltak egyeztethetőek az amerikai érdekekkel" - mondta Robert Wolfe történész, aki szerint ha az Egyesült Államok tanult volna a negatív tapasztalataokból, elkerülhette volna a kudarcot az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat esetében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×