eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Closeup of a caucasian adult person pressing on ATM machine keypad number to withdraw cash money.
Nyitókép: PKpix/Getty Images

A szemünk láttára zajlik forradalom a bankautomatáknál?

Idén az első három hónap folyamán soha korábban nem látott mértékben használták a magyarok befizetésre a bankautomatákat. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az automatás befizetések száma másfélszerese volt a pénztáriaknak, bár nagy összeget továbbra is inkább a hagyományos módon szeretünk befizetni.

Az MNB friss számai rámutatnak, hogy 2024 első negyedévében emelkedett az ATM-ek forgalma az előző év hasonló időszakához képest. Közel 20 és fél millió alkalommal készpénzfelvételre és mintegy 3,7 millió alkalommal készpénzbefizetésre használták a bankautomatákat - írja a penzcentrum.hu.

Egyre népszerűbb az ATM-ek befizető funkciója is: éves szinten a tranzakciók száma 16 százalékkal, az értékük pedig több mint 17 százalékkal emelkedett. Az OTP Bank ügyfelei körében még inkább jellemző ez a tendencia: a készpénzbefizetési forgalom 25 százalékkal, összege 19 százalékkal emelkedett - teszi hozzá a lap.

Mindezek mellett a pénztári készpénzes befizetések száma 15 százalékkal, értékük pedig 13 százalékkal csökkent az MNB adatai szerint.

Vagyis százalékos arányban megközelítőleg ugyanannyival nőtt az automatás befizetések száma, mint amennyivel a pénztári tranzakcióké visszaesett az elmúlt egy évben. Viszont ha nagyobb összegről van szó, az ügyfelek továbbra is inkább a személyes ügyintézést választják: negyedéves szinten a bankfióki átlagbefizetés 897 ezer forint, az ATM-es 217 ezer forint volt.

Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment vezetője úgy fogalmazott: "Ügyfeleink egyre inkább felismerik az ATM-ek nyújtotta kényelmet, biztonságot, és élnek a nap 24 órájában elérhető gyors ügyintézés lehetőségével. A bankfiókokat pedig főleg a felkészült ügyintézők miatt keresik fel, akik minden élethelyzetre megfelelő pénzügyi tanácsokkal látják el őket."

Az MNB összesítése szerint a készpénzfelvételek száma 2021 első negyedéve óta nem volt ilyen alacsony: ATM-ek esetében 1, míg a bankfiókokban 10 százalékkal csökkent éves szinten. Az ügyfelek azonban még mindig leggyakrabban az ATM-eket használják készpénzfelvételre: az esetek 94 százalékában ilyen módon vesznek fel pénzt hazai kártyáikkal - írja a lap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Az évszázad legrosszabb teljesítményét hozták a budapesti vízművek

Az évszázad legrosszabb teljesítményét hozták a budapesti vízművek

Miközben a klímaváltozás és a növekvő igények miatt egyre jobban felértékelődik az általuk nyújtott szolgáltatás, a nagyrészt a rezsibefagyasztás miatt krónikus forrás- és szakemberhiánnyal küzdő hazai víziközmű-ágazat jelenleg nem képes finanszírozni a romló állapotú rendszer igencsak időszerű széleskörű felújítását, sok helyen még az állagmegóvást sem, és ez a kedvezőtlen állapot többnyire eredménykimutatásaikban is tükröződik. Az integráció és a nem lakossági díjak 2024-ben bekövetkezett egységesítése és jelentős emelése támogatást adhat a szolgáltatóknak, de az e hatást még nem tartalmazó pénzügyi beszámolóik még inkább arról tanúskodnak, hogy miközben árbevételeik jellemzően csak lassan emelkednek, addig költségeik esetében jóval ütemesebb a növekedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×