eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Hand is turning a dice and changes the direction of an arrow symbolizing that the interest rates are going down (or vice versa)
Nyitókép: Fokusiert/Getty Images

Másfél év után búcsúzik a kkv-k nagy segítsége

A kis és közepes vállalkozások (KKV) kamatstopja március végén megszűnik, de a törlesztőrészletek emiatt nem fognak emelkedni. Erről beszélt az InfoRádiónak Palkó István a Portfolio elemzője.

A kamatstop másfél éve nyújt segítséget a változó kamatozású, nem támogatott és legalább egyéves futamidejű forinthitellel rendelkező KKV-k számára. Ennek megszűnésével azért nem emelkednek törlesztés terhei, mert jelentősen csökkentek a kamatok - ismertette Palkó István. A Portfólió elemzője elmondta, hogy a változó kamatozású hitelek esetében elsősorban a BUBOR az érdekes, hiszen ez jelenti azt a referenciahozamot, amelyet a kormány 7 és 8 százalék környékén maximált, amikor a kamatok ennél feljebb emelkedtek.

Mára viszont a jegybank csökkentéseinek köszönhetően már annyira mérséklődtek a kamatok, hogy a kkv-hitelek terhei akkor sem fognak növekedni, ha a kormány kivezeti ezt az intézkedést. Ez március végére meg is történhet és így április elsejétől már a BUBOR-hoz kötött kamatozású hitelek terhei akkor sem lesznek nagyobbak, hogyha nem védi ezeket a tartozásokat a kamatstop intézkedés - hangsúlyozta a szakértő.

Palkó István felhívta arra is a figyelmet: a kormány és a bankszövetség korábbi megállapodása alapján

a bankok vállalták, hogy az április végéig megkötött új vállalati hitelszerződések esetén a BUBOR feletti kamatfelárat a folyósítást követően fél évig nulla százalékosra csökkentik.

"Ez is segítheti az átállást, de a hatását főleg akkor lehet majd érezni, amikor már valóban a Bubor is a jelenleginél jóval alacsonyabb szinten lesz. Arra pedig van remény, hogy az alapkamattal együtt a BUBOR is még tovább csökkenjen" - tette hozzá a Portfólió elemzője.

A kamatsüllyedés további előnyeként azt említette, hogy amikor már vállalkozások 5-6 százalékos szinten is tudnak majd piaci kamatozású hitelt felvenni, akkor a bankkölcsönök iránti kereslet is meg fog élénkülni. Most viszont még - a 8 százalékot közelítő BUBOR szinten - nem lehet azt mondani, hogy ennek az intézkedésnek olyan nagy piacot aktivizáló hatása lenne - vélekedett Palkó István.

Még hozzá tette: a nemzetgazdasági tárca felhívta a hazai kis és középvállalkozások figyelmét, hogy a kamatstoppal érintett hitelszerződéseket lehetőségük van kedvezőbb konstrukcióira cserélni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×