eur:
389.22
usd:
363.72
bux:
68243.88
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Facebook/Magyar Állampapír

Prémium állampapírok: nemrég még alig volt kereslet, a héten már itt a pénzeső

Az Államadósság Kezelő Központ tavaly nyár óta fokozatosan rontotta a prémium papírok kamatozását, így az aktuálisan elérhető sorozat az utóbbi időben jóval alacsonyabb kamatot fizetett a befektetőknek, ami miatt az értékesített állampapírok összmennyisége is jelentősen csökkent. Árgyelán Ágnes, a Portfolio elemzője az InfoRádióban elmondta: nem kell sokáig türelmetlenkedniük a PMÁP-tulajdonosoknak, ugyanis a héten kedvező fordulat jön.

A február 12. és 18. közötti héten több mint egyéves mélypontra süllyedt a prémium magyar állampapírok (PMÁP) eladott mennyisége, amelyből mindössze hétmilliárd forintot értékesítettek, miközben november utolsó hetében még 189 milliárd ment el az elődjéből – derült ki az Államadósság Kezelő Központ jelentéséből. A közzétett adatok szerint a múlt héten összesen bruttó 47 milliárd forintnyi lakossági állampapírt értékesítettek.

Árgyelán Ágnes az InfoRádióban elmondta: a kereslet visszaesésének legfőbb oka, hogy a befektetők számára jelenleg elérhető prémium állampapír, a 2032/J sorozat jóval alacsonyabb kamatot fizet, mint az elődje. A Portfolio elemzője emlékeztetett, hogy a tavaly novemberi változtatás óta a prémium állampapíroknál már nem a teljes kamatperiódusban fizetnek inflációhoz kötött kamatot, hanem az első kamatperiódusban meghatároznak egy fix kamatot, és ez után vált át inflációkövetésre az állampapír.

Az első ilyen konstrukció 2023 novemberében indult – az első kamatperiódusban fix 9,9 százalékos kamattal. Az elemző elmondta:

a most elérhető PMÁP még ennél is alacsonyabb fix kamatot (7,9 százalék) ígér az első periódusra, ami miatt a befektetők számára jelenleg kevésbé vonzó a prémium állampapír.

Árgyelán Ágnes hozzátette: a várakozások szerint februárban sok prémium állampapír fog kamatot fizetni, így a következő napokban, hetekben valószínűleg nagy összegek érkeznek majd a befektetők számlájára. Emiatt az érintettek most éppen kivárnak, amikor pedig megjönnek a pénzek, eldöntik, hogy visszafektetik-e PMÁP-be, vagy esetleg más állampapírt/megtakarítási terméket vásárolnak a kamatokból.

Az elérhető állampapírok közül jelenleg a babakötvény kínálja a legmagasabb kamatot – csaknem 21 százalékot.

Fontos tudni még a babakötvénnyel kapcsolatban, hogy infláció felett három százalékpontos kamatprémiumot fizet.

Az ÁKK tavaly nyár óta fokozatosan rontotta a prémium állampapírok kamatozását. Az elemző szerint ezt azzal lehet megindokolni, hogy az utóbbi időben csökkent az infláció, valamint a kamatok alakulását is ez a tendencia jellemzi, sőt január végén a jegybank kamatvágást is eszközölt. Az elemző megítélése szerint az ÁKK „erre a környezetre reagál” azzal, hogy több konstrukcióban is csökkenti az állampapírok kamatait.

„Ezzel próbálnak most lépést tartani, és az sem utolsó szempont, hogy az ÁKK ezekkel az intézkedésekkel az államkassza kamatkiadásait is jelentősen csökkenteni tudja” – magyarázta Árgyelán Ágnes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×