eur:
389.37
usd:
363.68
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Unsplash

Babakötvény-szigorítás - Elemző: nem is az emberek trükközése a kormány baja

Február 13-ától legfeljebb 1,2 millió forintot fizethetnek be minden egyes Start-számlára egy naptári évben, vagyis a kormány korlátozza az egy évben egy gyermek után befektethető babakötvény összegét. Árgyelán Ágnes elemző - akinek a segítségével az InfoRádió a színfalak mögé nézett - úgy véli, a kabinet célja a kamatkiadások kordában tartása.

Hétfőn késő este jelent meg a Magyar Közlönyben a rendelet arról, hogy változnak a Babakötvény feltételei.

A módosítás értelmében február 13-tól évente 1,2 millió forint az a maximális összeg, amit be lehet fizetni minden egyes start számlára. "A Babakötvény éves kamata vonzó a családok számára" - erről számolt be Varga Mihály pénzügyminiszter egy a közösségi oldalára feltöltött videóban.

"Februártól rekord magasra, 20,6 százalékra emeltük a Babakötvény éves kamatát. A családok már 350 ezer gyermeknek gyűjtenek megtakarítást Babakötvényben, amelynek összege eléri a 310 milliárd forintot."

A videó melletti bejegyzésben a Pénzügyminisztérium azt is közölte: a Babakötvény kiemelkedően magas hozama az elmúlt időszakban a visszaélők figyelmét is felkeltette, akik rövid idő alatt kiugróan nagy összegeket fektettek ebbe a megtakarítási formába, ezért a kormány bezárta a kiskaput, a változtatás pedig mindössze a számlatulajdonosok 1 százalékát érinti.

A Portfolio elemzője szerint a Babakötvény kötött kondíciókkal rendelkezik, ezért - fogalmaz Árgyelán Ágnes - nehéz értelmezni azt, hogy milyen visszaélésekre gondolhattak pontosan a döntéshozók.

"A babakötvénynek a kondíciói, azok teljesen világosak, de azt csak akkor lehet megnyitni, ha valakinek gyermeke születik, vagy a családban van mondjuk gyermek, és akkor az ő nevére nyitják meg ezt a start számlát, és erre Babakötvényt vásárolnak. Amikor a Babakötvény lejár vagy a gyermek eléri a 18. életévét, akkor maga a gyermek tud csak az összeg felett rendelkezni. Tehát itt nem arról van szó, hogy valaki, mondjuk a szülő a Babakötvényben takarít meg saját magának, és akkor a végén ő fog hozzájutni az összeghez meg a kamathoz" - mutatott rá Árgyelán Ágnes.

Árgyelán Ágnes azt is elmondta, hogy a 310 milliárdos Babakötvény-állomány bár az elmúlt hetekben valóban növekedett, még mindig jócskán elmarad a Prémium Magyar Állampapír közel 7000 milliárdos állományától. Így

a mostani módosítás célja feltehetően a 2025-től esedékes kamatkiadások kordában tartása

volt.

"300 milliárd forint van ebben, és mondjuk 300 milliárdra kell majd jövő februárban kamatot fizetniük, akkor ugye most annak a 20 százaléka 60 milliárd forint. Nem gondolom, hogy ez olyan hatalmas kiadás a költségvetésnek, más kérdés, hogy jobban fájhat a kormánynak, hogy februárban van sok más állampapírnak is az esedékessége, például a prémium állampapíroknak, és pont jövő februárban a prémium állampapírokra is igen magas kamatot kell majd kifizetni. A februári hónap 2025-ben nem lesz egy könnyű szerintem a költségvetés számára. Magas ez a kamattartalom, és akkor próbálják ezt valahogy csökkenteni" - fejtegette.

A kormány egyébként ezúttal is az Ukrajnában dúló háború okozta veszélyhelyzettel magyarázta a rendeleti jogalkotást, és erre hivatkozva módosította a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló 2005-ös törvényt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×