eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Varga Mihály pénzügyminiszter a költségvetés aktuális helyzetéről tart sajtótájékoztatót a Pénzügyminisztériumban 2024. január 4-én. A miniszter elmondta, hogy az idei év a gazdasági növekedés erősítésének az éve, a költségvetés helyzete továbbra is stabil.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Varga Mihály megindokolta, miért korlátozták a babakötvényes pénzeket

A pénzügyminiszter szerint visszaélők nagy összegekkel "repültek rá" a Babakötvény adta lehetőségre. Február 13-ától legfeljebb 1,2 millió forintot fizethetnek be minden egyes Start-számlára egy naptári évben.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, a Magyar Közlönyben éjszaka megjelent egy kitétel, amely szerint február 13-tól csak évi 1,2 millió forint tölthető fel azokra a Start-számlákra, amelyeken a gyerekek számára lehet takarékoskodni Babakötvény vásárlásával is.

Varga Mihály pénzügyminiszter kedd reggel egy videón emlékeztetett, hogy februártól emelkedett 20,6 százalékra a babakötvény kamata (előző évi infláció plusz 3 százalék), és 350 ezer gyermek számára már összesen 310 milliárd forintot tartanak a magyarok ilyen adó-, járulék- és illetékmentes megtakarításban.

A mostani döntéssel egy kiskaput zártak be, mert, mint írta, a babakötvény kiemelkedően magas hozama a visszaélők figyelmét is felkeltette az elmúlt időszakban, és rövid idő alatt kiugróan nagy összegeket fektettek ebbe az állampapírba.

"A kormány álláspontja világos: a babakötvény magas hozamával és a hozzá járó állami támogatással a gyermekeiknek takarékoskodó családokat kell támogatni, nem pedig a szabályokkal visszaélőket. Ezért a kormány bezárja a kiskaput, és 1,2 millió forintban maximalizálja a Start számlákra évente befizethető összeget.

A változás a számlatulajdonosok 1 százalékát érinti"

- közölte.

Ismert, a 20,6 százalékos kamat jócskán meghaladja az összes többi állampapír által kínált kamatot - minden bizonnyal ez keltette fel egyesek figyelmét a jelenlegi inflációs környezetben.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×