eur:
389.43
usd:
363.39
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Aranyrúd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján a jegybank székházában 2018. október 16-án. Az MNB tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, a döntéssel 2018 októberében a jegybank nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelkedett, melynek értéke mintegy 1,24 milliárd dollár.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Itt a várva várt kamatdöntés!

A kisebbik szám lett a "nyerő".

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 75 bázisponttal 10,00 százalékra csökkentette az alapkamatot idei első kamatdöntő ülésén kedden, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette.

Legutóbbi, decemberi kamatdöntő ülésén is 75 bázisponttal csökkent az alapkamat, 10,75 százalékra.

A döntés előtt nagy volt a várakozás.

Néhány hete Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke úgy fogalmazott, legalább annyi érv szól amellett, hogy 100 bázispontra felgyorsítsák a kamatvágást, mint amellett, hogy fenntartsák az eddigi 75 bázispontos ütemet. Az elemzők többsége ezért gyorsításra számított.

Mindemellett kérdéseket vetett fel, hogy

  • az Európai Tanács valóban készül-e komoly gazdasági szankciókra Magyarországgal szemben, amennyiben nem szavazza meg a kormányfő az Ukrajnának tervezett 50 milliárd eurós csomagot, mint ahogy az a hírekben megjelent.
  • a Financial Times lapban megjelent értesülés eredménye forintgyengülés lett. (Amikor Virág Barnabás nyilatkozott, még 380 körül vagy az alatt volt az euró/forint árfolyam, ez a hírek nyomán a 390-es határt közelítette.)
  • "Ami figyelmeztetés lehet a jegybank számára, és elgondolkodtathatja a 100 pontos csökkentésen, hogy egy ilyen lépéssel gyorsabban csökkenne a magyar deviza kamatelőnye" – mondta az InfoRádióban Beke Károly, a Portfolio elemzője.
  • az InfoRádió Aréna című műsorában Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a közelmúltban kifejtette, hogy túl óvatosnak tartja a jegybank kamatpolitikáját.

Régiós összehasonlításban egyébként az eurót nem használó országok között jelenleg Magyarországon a legmagasabb 10,75 százalékkal a jegybanki alapkamat, a cseheknél 6,75, a lengyeleknél pedig 5,75 százalék az irányadó ráta.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×