eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Hungarian money - forint in the black wallet
Nyitókép: johan10/Getty Images

A Nyugdíjguru kiszámolta, mennyi lehet idén a nyugdíjprémium

A közelmúltban Varga Mihály pénzügyminiszter azt nyilatkozta, hogy a kormány 2024-re 3,6 százalékos GDP-növekedéssel számol. Ebben az esetben idén mindössze kétezer forint lenne nyugdíjprémium – mondta az InfoRádióban Farkas András.

A nyugdíjtörvény tartalmazza a nyugdíjprémium képletét: amennyivel magasabb a tényleges gazdasági növekedés, mint 3,5 százalék, az ad egy szorzószámot, és ezzel kell megszorozni a 2024 novemberi nyugdíj egynegyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot. Tehát ha 3,6 százalékos lenne a gazdasági növekedés idén, akkor ez a bizonyos szorzószám 0,1 lenne, ezzel kell megszorozni 20 ezer forintot, így kétezer forintos nyugdíjprémium jönne ki idénre – magyarázta Farkas András.

A nyugdíjszakértő szerint ez az összeg nevetséges lenne. "Ha ezt a nyugdíjprémiumot kifizetik, akkor az inkább ellentétes hatást fog kiváltani, mert nem úgy fogják érezni a nyugdíjasok, hogy ez plusz juttatás, hanem úgy, hogy ez egy vicc" – tette hozzá a Nyugdíjguru News alapítója. Arról is beszélt, hogy a kormány saját hatáskörében megnövelheti ezt a nyugdíjprémiumot, vagy dönthet úgy is, hogy nem lesz nyugdíjprémium, ahogy tavaly sem volt. A 2024-es költségvetésben erre a célra 20,5 milliárd forint szerepe, ezt a négyszázalékos gazdasági növekedéshez tervezték, ebben az esetben mindenki 10 ezer forint nyugdíjprémiumot kapna.

A nyugdíjprémium egységes összeg, legalábbis a 80 ezer forint feletti ellátásoknál, az alatt arányosan kevesebb pénz jár, így például akinek 60 ezer forint az ellátása, ilyenek is vannak sokan, az 1500 forint nyugdíjprémiumot kap 3,6 százalékos GDP-növekedés esetén

Farkas András azt is elmondta, hogy az átlagnyugdíj most 237 ezer forint körül van, az úgynevezett mediánérték, a nyugdíjak középértéke, 205 ezer forint, a nyugdíjasok fele ennél kevesebbet kap, a fele pedig többet. "Az átlagnyugdíj fölfelé torzít, mert a néhány nagynyugdíjas fölhúzza ezt az átlagot, a mediánnyugdíj viszont mutatja, hogy a nyugdíjastársadalom egésze nem nagyon magas életszínvonalat biztosító ellátásból él, az idei hatszázalékos januári emelést követően is van 410 ezer olyan nyugdíjas, akinek nem éri el az ellátása a 120 ezer forintot, ami pedig minden számítás szerint valahol a hivatalosan nem közölt létminimumhoz szükséges összeg" – mondta a nyugdíjszakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×