INFORÁDIÓ
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly

tállai andrás

parlament

kata

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. június 13-án.

Új részletek a kata átalakításának tervéről

Infostart / InfoRádió
Újabb cikkünk a témában:

Hamarosan a kormány, utána pedig az Országgyűlés elé kerül a kisadózó vállalkozások tételes adójának módosításairól szóló javaslat - hangzott el az Országgyűlésben. A kata kulcsa várhatóan magasabb lesz a mostaninál.

A parlament hétfői ülésén a DK-s Dávid Ferenc arra hívta fel a figyelmet, hogy mintegy 450 ezer "katás" vállalkozó vár teljes bizonytalanságban arra, hogyan módosulnak az őket érintő szabályok.

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról azt mondta: az egyszerű adózást jelent, aminek könnyű az adminisztrációja. Szerinte ha ahhoz szakszerűtlenül nyúlnak hozzá, akkor annak a vége adóemelés lesz. Kik egyeztetnek kikkel? Megkérdezik-e arról a vállalkozókat? - sorolta kérdéseit.

A kata egy sikertörténet, tehát az átalakítás során is meg kell őrizni az eredményeit - mondta Tállai András a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Kifejtette: a kata megreformálásáról a kormány és a szakmai szervezetek egyeztetnek, és hamarosan az Országgyűlés elé kerül egy olyan törvényjavaslat, amely megfelel a céloknak, és az érintettek jelentős részének is.

Közölte azt is: az eredményeket meg kell őrizni, tehát azt, hogy alacsony az adminisztrációs terhe, abba olyan tevékenységeket is bevontak, amelyek után korábban nem adóztak, és méltányos az adóteher.

Célnak nevezte, hogy azokat a vállalkozásokat részesítsék előnyben, akik a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtanak. Hozzátette: arról sem volt vita, hogy a jelenlegi, összesen 5 százalékos adómérték "távol áll az indokoltan elvárhatótól". Ez az érintetteknek alacsony nyugdíjat vagy táppénzt jelent – mondta az államtitkár.

Tállai András szerint nem ördögtől való, hogy az ellátási alap emeléséről való gondoskodásról tárgyaljanak, az sem, hogy a mindenkori minimálbérhez legyen ez kötve.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kapcsolódó hang

Új részletek a kata átalakításának tervéről
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018