eur:
387.81
usd:
358.28
bux:
66185.37
2024. február 23. péntek Alfréd
Nyomásmérő óra Algyőn, az MMBF Földgáztároló Zrt. szőregi biztonsági gáztározójában. A magyar földgázmezők, a kereskedelmi tárolók és a stratégiai tároló kereskedelmi része zavartalanul táplálják be a földgázt a nagynyomású szállítórendszerbe.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Íme az Európába irányuló orosz gázszállítások januári adatai

Bizonyos gázvezetékeken jóval kevesebb orosz szállítmány érkezett. A hazai tárolók a januárt a 2019-es értéknek megfelelő szinten zárták. A magyar gázkivitel jelentősen nőtt tavaly decemberhez képest.

Januárban a hazai földgázfogyasztás 4 százalékkal meghaladta a 2021 januárit, a hazai tárolók 22,73 terawattóra (TWh) készlettel zárták a hónapot: ez 34 százalékos töltöttségi szintet jelentett, ami megfelelt a 2019-es értéknek - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) januári földgázpiaci jelentése alapján.

Januárban az Európába érkező vezetékes és cseppfolyósítottföldgáz-források (LNG) volumene 393 terawattóra (TWh) volt, az előző évit 38 TWh-val, az előző havit 23 TWh-val haladta meg.

Januárban tavaly decemberhez képest radikálisan csökkent az orosz behozatal, mivel az orosz fél minimalizálta az európai irányú szállításait.

  • Az Északi Áramlaton keresztül 6 százalékkal,
  • a Jamal vezetéken 71 százalékkal,
  • a Török Áramlaton 21 százalékkal,
  • Ukrajnán keresztül pedig 54 százalékkal csökkent

az átszállított mennyiség a hivatal közleménye szerint.

Kiemelték, hogy az orosz források csökkenését a megemelkedő LNG-szállítmányok teljes mértékben ellensúlyozták.

Az elmúlt hónapokban fizetett magas felárak hatására januárban két és félszer annyi cseppfolyósított földgáz érkezett az európai piacokra, mint egy évvel korábban.

Így a decemberi extrém kilengések után valamelyest normalizálódtak a gázárak az európai piacokon: a spot árak 74-99 euró/megawattóra (MWh) tartományban ingadoztak.

Az élesedő orosz-ukrán konfliktus érzékenyebbé tette a gázpiacot. A kereskedők már nem számítanak arra, hogy a következő télnek jobb ellátási helyzetben indulna neki Európa, mint az ideinek, így az év első hónapjában 10 euró/MWh-val, 54,5 euró/MWh-ig emelkedett a 2023-as gáztermék ára.

A jelentés szerint januárban az emelkedő régiós keresletre reagálva

a magyar gázkivitel több mint háromszorosára nőtt decemberhez képest,

az ország exportált Szerbia és Románia irányába. Emellett az ukrán export jelentős felfutását az is segítette, hogy a határponton elérhetővé váltak a nem megszakítható kapacitástermékek is. Az import is megemelkedett.

Újra telítetté vált a HAG vezeték, és Szerbia irányából is több orosz forrás érkezett az országba, valamint Horvátország irányából LNG-források is érkeztek.

A belföldi nettó földgáztermelés az előző hónaphoz képest 5,6 százalékkal nőtt, volumene 1,1 TWh-t tett ki.

A MEKH kiemelte, hogy Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia és a földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben.

További részletek a MEKH jelentésében.

Címlapról ajánljuk
Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

A kormánypártok Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik köztársasági elnöknek. Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő, az LMP korábbi frakcióvezetője az államfőjelölt kiválasztásának a szempontjairól, a leendő elnök erényeiről és hiányosságairól, valamint a nemzet egységének a kifejezéséről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×