eur:
392.16
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Black friday: a többség főként magának vásárol, és rosszul kalkulál

Fekete pénteken inkább magunknak vásárolunk, épp ezért nehezen becsüljük meg a várható költéseinket is. Egyre többen élményszolgáltatásokat, utazást vásárolnának – derült ki a GKI Digital és a Bónusz Brigád kutatásából.

Az online vásárlók esetében is igaz az, hogy maguk az élmények, illetve az élménytípusú vásárlások felértékelődtek, és ma már a nagy kereskedőknél, akik egyébként a termékeket szorgalmazzák, kínálnak ilyen jellegű szolgáltatásokat – mondta Madar Norbert, a GKI vezető tanácsadója. Ez az elmúlt két-három év újdonsága, hogy

egyre több helyen megjelennek az élményhez kötött szolgáltatások,

illetve termékek, mint black friday-ajánlatok és karácsonyi ajándéktippek.

A GKI Digital és a Bónusz Brigád kutatásából az is kiderült, hogy a többség inkább magának vásárol a black friday alkalmával, ennek pedig az az oka, mert

a legjobb ajánlatok jellemzően a nagyobb értékű termékek vagy szolgáltatások esetében jelentenek igazi kedvezményt, illetve kihagyhatatlansági érzetet.

Egy leárazott mosógép, hűtőszekrény, esetleg egy nagyon kedvezményes családi nyaralás is mind-mind az a kategória, amit az emberek nem ajándékba vesznek másnak. Alapvetően egy családi költés, amely során az emberek inkább az év során elhalasztott költéseiket, kiadásaikat pótolják be – magyarázta a vezető tanácsadó.

Amint lecseng a black friday időszak, ami az idén jövő péntek környékén lesz, onnantól kezdve a decemberi két-három hetes időszak szól már inkább majd arról, hogy az emberek a karácsonyi ajándékokat is beszerezzék. Ennek során

már kisebb a kosárérték, több a tranzakció, több ajándékot vásárolunk:

egy átlagos magyar internetező nyolc embert tervez megajándékozni. A férfiak és a nők között van egy éles különbség: hogy előbbi csoport konkrét termékeket várnak leakciózva, míg utóbbiak többségében megnézni, mi lesz igazán jó áron – tette hozzá a GKI munkatársa.

Érdekesség lehet, hogy míg a többség az ajándékok kapcsán meg tudja becsülni azt, hogy körülbelül egy 48-50 ezer forintot szán karácsonyra, addig a black friday alkalmával saját magunk számára hagyományosan alábecsüljük a költéseket, de nehéz is becslésekbe bocsátkozni – hívta fel a figyelmet a szakember –, a 10-20 ezer forint közötti összeg, az egy erős átlag, amiben benne van a kisértékűbb játék és szépségápolási termékek, és természetesen a nagyobb értékű műszaki cikkek is.

A várható költéseket, hogy a lakosság mekkora összeget fog generálni, azt inkább a kereskedelem oldaláról lehet megközelíteni, aminek a nagyságrendje akár az 50-60 milliárd forintot is elérheti majd csak novemberre vetítve, míg tavaly a hasonló időszakban az online költés még csak 40 milliárd körül alakul, ismertette Madar Norbert.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×