eur:
392.62
usd:
367.43
bux:
66112.43
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Kitiltják a Boeing 737 MAX repülőgépeket Európából

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) felfüggeszti az összes Boeing 737 MAX-8 és MAX-9-es üzemelését a kontinensen.

Az unió légiközlekedési szerve keddi közleményében azt írta, elővigyázatosságból este 8 órától határozatlan időre kitiltja a tagországok légterében a Boeing MAX típusokat, emellett a harmadik országbeli üzemeltetők nem repülhetnek át az unió légterén a típussal.

Kedden számos európai ország tiltotta ki a légtérből és tiltotta meg a légitársaságoknak a típus üzemeltetését. Az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Ausztria és Hollandia után Olaszország, Lengyelország, Belgium és Norvégia is kitiltotta a típust a légtérből. Az EASA rendelete azonban minden tagország, így Magyarország számára is kötelező érvényű.

A légitársaságok közül a Norwegian 18-at, a holland TUI 15-öt, a Turkish Airlines 7-et, a lengyel LOT 5-öt, az izalndi Icelandair pedig 3-at üzemeltet Európában a típusból.

A Boeing az európai országok kitiltása után az MTI-hez is eljuttatott közleményében azt írta, tiszteletben tartják a döntést, de mivel az amerikai hatóságok továbbra is biztonságosnak ítélik a típust, ezért nem kényszeríti földre a MAX-okat. Jelezték, hogy a repülésirányító szoftverhez heteken belül frissítést adnak ki.

Az Ethipian Airlines Boeing 737 MAX-8-as repülőgépe az ET302-es, Addisz Abeba-Nairobi közti járat teljesítése közben, hat perccel a felszállás után zuhant le, a katasztrófát senki nem élte túl, a fedélzeten 157-en tartózkodtak. Tavaly októberben az indonéz Lion Air szintén Boeing 737 MAX-a röviddel a felszállást követően zuhant a tengerbe.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Begyújtotta a rakétákat a forint

Begyújtotta a rakétákat a forint

Szerdán negatív korrekcióba kezdett a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is erősödik a forint, emellett pedig a dollár korrekciója is folytatódik. Ami a gazdasági eseményeket illeti, csütörtökön az MNB ismerteti a devizatartalékok állományának alakulását, az ÁKK pedig kötvényaukciót tart. Az amerikai lakáspiacról újabb adatot közölnek, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából érdekes. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 18. 07:57
×
×
×
×