eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

Brutális a zöldség ára, és még hónapokig az is marad

Másfélszeres a drágulás a tavalyi rendkívüli meleg miatt és a szakértő szerint május eleje, a friss kínálat megérkezéséig nem is várható árcsökkenés.

A szélsőséges időjárási körülmények következtében a megszokottnál sokkal kevesebb zöldség termett idehaza, sőt, hagymából és gyökérzöldség-félékből Európa-szerte 25-30%-kal kevesebb termett - hívta fel a figyelmet az RTL Klub Híradójában Ledó Ferenc, a FruitVeb, Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke.

Búzából az átlagosnál 10%-kal kevesebbet takarítottak be 2018-ban, ami jelentősen megemelte a kenyér árát. A késői burgonya 44%-kal, a vöröshagyma 48%-kal, a fejes káposzta pedig 53%-kal drágult. A Terméktanács szerint hagymából például csak külföldi kapható Magyarországon.

Ledó Ferenc arról is beszélt, hogy a sárgarépa, a káposzta és a hagymafélék ára legkorábban a következő szezontól, május elejétől mérséklődhet, amikor megérkezik a friss kínálat a boltok polcaira, de ehhez az is kell, hogy az időjárás kevésbé szélsőségesen alakuljon, mint tavaly.

A Magyar mezőgazdaság című szakportál közben arról közölt összeállítást, hogy soha ilyen jó ára nem volt még itthon a vöröshagymának, és a magyar termelők nem tudják kielégíteni a hazai igényeket.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×