INFORÁDIÓ 
2019. október 15. kedd
Teréz

burgonya

piac

időjárás

termés

Rossz hírek a burgonyáról

Rossz hírek a burgonyáról

Infostart

Az időjárás miatt szűkös lett a tavalyi termés, ezért jóval magasabb a burgonya ára, és nem is várható jelentős csökkenés.

Magas árakkal indult az év a hazai burgonya piacán. A drágulás már az előző év második felében megkezdődött, miután sem a hazai, sem az európai ­uniós termésmennyiség nem alakult valami fényesen. Kecskés Gábor, az Országos Burgonyaszövetség és Terméktanács elnöke a Magyar Időknek elmondta: az időjárás nem volt kegyes tavaly a gazdálkodókhoz, szinte minden szántóföldi zöldség esetében jelentős kieséssel zárhatták a szezont a termelők. Sem a száraz­ság, sem a hirtelen lezúduló eső nem tett jót a növényeknek, a hozamok alaposan elmaradtak a várt szinttől.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése alapján január első hetében fajtától függően 140 forint és 275 forint között mozgott a hazai burgonya ára a Budapesti Nagybani Piacon. Egy évvel korábban az árak 80 forint és 165 forint körül alakultak. A sárgarépa ára is nagyot nőtt, a gyökérzöldség a tavalyi 95 forint után 2019 első hetében 250 forintra drágult, a petrezselyem pedig a 375 forintos szintről egy év alatt 900 forintra emelkedett.

Kecskés Gábor szerint a burgonyaárakat a februárban várható afrikai import megjelenése sem viheti lejjebb. A burgonyatermesztés hazánkban az elmúlt években beállt egy szintre, ahonnan nagyobb elmozdulás a következő időszakban nem várható. Magyarországon a burgonya termőterülete és termése csökkent az elmúlt években: a vetésterület nyolc százalékkal, 13,5 ezer hektárra zsugorodott 2018-ban az egy esztendővel korábbihoz képest.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018