eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Béremelést hoz a jövő év

Béremelést hoz a jövő év

Az idei évhez hasonlóan várhatóan jövőre is a bérek emelésében mutatkozhatnak meg az adóváltozások, köztük a járulékcsökkentés - mondta az InfoRádióban Csiki Gergely, a Portfolio elemzője. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Időknek szerdán azt mondta, hogy 2018-ban körülbelül 260-280 milliárd forinttal enyhülnek a vállalkozások és a lakosság terhei.

A hivatalos bérstatisztikák alapján jelentős, tíz százalék feletti bérnövekedés volt tapasztalható az elmúlt hónapokban, amiből arra következtetnek az elemzők, hogy a járulékcsökkentés jelentős részét a vállalatok átadták a dolgozóknak – mondta Csiki Gergely.

„Az adócsökkentések közötti legnagyobb tétel lehet jövőre is a járulékcsökkentés.

Ennek a nagy része a lakosság zsebében marad. Másodlagos hatásként pedig visszatér a költségvetésbe.”

A megemelt bérek után ugyanis magasabb adót fizetnek a cégek – magyarázta a Portfolio elemzője. Nem szabad elfelejteni azt a hatást sem, ami szintén javítja az egyenleget, hogy a magasabb bérek nagyobb fogyasztást eredményeznek, ami növelheti az áfabevételeket.

„90-100 milliárdnyi visszaérkező bevételre lehet számítani jövőre. Teljesen nem kompenzálja a kieső bevételeket, de jelentős részét visszahozza áfabevétel- és szja-növekedésben.”

Az, hogy a vállalkozások át tudják adni a lakosságnak a tehercsökkenést, abból fakad, hogy feszes a munkaerőpiac; egyre több iparágban okoz komoly problémát a munkaerőhiány – mondta Csiki Gergely, hozzátéve, hogy a cégek kénytelenek bért emelni, aminek kigazdálkodására a csökkenő járulékokkal van is lehetőségük.

„Megemelt bérekkel próbálják megtartani a munkavállalóikat.

Természetesen, ahol kisebb a verseny a munkavállalókért, kevésbé vannak rákényszerülve a vállalkozások a járulékcsökkentés kedvező hatásainak átadására.”

A feldolgozóiparban például biztosan béremelésben jelenik meg a járulékcsökkentés kedvező hatása – jelentette ki a Portfolio elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×