eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Európa 18 leggazdagabb embere – vajon van köztük magyar?

Európa 18 országának leggazdagabb embereit szedte rangsorba a Business Insider cikke alapján a Portfolio.hu. A Zara-tulajdonos Amancio Ortegától a hajdani teniszező Ion Tiriacig tart a sor, amelybe nem fért be 200 milliárdosra becsült vagyonával a leggazdagabb magyar, Csányi Sándor.

18. Ion Tiriac, Románia, 1 milliárd dollár (~290 milliárd forint)

Vagyonát az 1989-es rendszerváltást követően halmozta fel, több érdekeltsége is volt a banki és biztosítási területeken. Korábban versenyszerűen teniszezett és jéghokizott.

17. Tatiana Casiraghi, Monaco, 2,3 milliárd dollár (662 milliárd forint)

A Bavaria sörgyártó 2005-ös eladásából szerezte meg vagyonának legnagyobb részét a milliárdos hölgy, nem mellesleg pedig a monacói királyi család tagja is. Tatiana férje, Andrea Casiraghi herceg, aki negyedik a monacói trónöröklési sorban.

16. Antti Herlin, Finnország, 3,6 milliárd dollár (1040 milliárd forint)

Talán sokaknak szokatlan módon, mozgólépcső- és liftbizniszből gyűjtötte össze mesés vagyonát a finnek leggazdagabb embere, Antti Herlin. Egyébként annak a Harald Herlinnek a dédunokája, aki még az 1920-as években vette meg a KONE mérnöki céget.

15. Dominika és Sebastian Kulczyk, Lengyelország, 3,6 milliárd dollár (1040 milliárd forint)

A testvérpár a 2015-ben elhunyt apjuk által rájuk hagyott örökséget osztják meg, bár már 2014-től kezdve ők kezelik az apjuk befektetési és eszközportfólióját.

14. Americo Amorim, Portugália, 4,6 milliárd dollár (1325 milliárd forint)

Amorim milliárdos vagyonát a parafafeldolgozó Corticeira Amorim nevű cégének köszönheti, amelyet még nagyapja alapított. Emellett Angolában és európai országokban is vannak üzleti érdekeltségei.

13. Albert Frere, Belgium, 4,6 milliárd dollár (1325 milliárd forint)

Frere még az 1970-es években gazdagodott meg acélipari befektetésekkel, de egyéb szektorokban is vannak érdekeltségei. A befektető egyben báró is, a belga király adta neki ezt a megtisztelő címet.

12. Odd Reitan, Norvégia, 8,5 milliárd dollár (2450 milliárd forint)

Reitan élelmiszeripari és kiskereskedelmi érdekeltségének, a REMA 1000 szupermarket üzletláncnak köszönheti vagyonát, amely nem mellesleg a legnagyobb élelmiszerlánc az országban.

11. Ernesto Bertarelli, Svájc, 8,5 milliárd dollár (2450 milliárd forint)

A gyógyszeripari cégének, a Seronónak az eladásából gyűjtött össze jelentős vagyont Bertarelli, a céget még nagyapja alapította. Vagyonának és befektetéseinek egy jó részét a Waypoint Capital kezeli.

10. John Fredriksen, Ciprus, 9,9 milliárd dollár (2850 milliárd forint)

Fredriksen lenne Norvégia leggazdagabb embere, ha a születési országában maradt volna, de jelenleg ciprusi állampolgár és egyike a legbefolyásosabb olajbáróknak. Jelentős vagyont halmozott fel az iráni-iraki háború idején való olajkereskedelemből.

9. Charlene de Carvalho-Heineken, Hollandia, 11,7 milliárd dollár (3370 milliárd forint)

A Heineken sörgyártót nagyapja, Gerard Adriaan Heineken alapította a 19. század végén. A cégnek köszönhetően ő leggazdagabb holland, és tagja a vállalat igazgatótanácsának.

8. Kjeld Kirk Kristiansen, Dánia, 12,7 milliárd dollár (3660 milliárd forint)

Kristiansen vagyonának legnagyobb részét a Legónak köszönheti, a céget nagyapja, Ole Kirk Christiansen alapította, és negyed évszázadig ő is volt a játékgyártó cég vezére, egészen 2004-ig.

7. Sri és Gopi Hinduja, Egyesült Királyság, 14,6 milliárd dollár (4205 milliárd forint)

A milliárdos pár az Egyesült Királyságban él és a "Fantasztikus négyes" tagjai, lényegében egy testvérek alkotta társaság, amely a Hinduja csoportot irányítja. A cég tulajdonában van az indiai autóipari cég, az Ashok Leyland.

6. Dietrich Mateschitz, Ausztria, 15,8 milliárd dollár (4550 milliárd dollár)

A Red Bull alapítója Ausztria leggazdagabb embere, a cég részvényeinek fele még mindig az ő birtokában van. Sokáig bajlódott az egyetem elvégzésével, végül 10 év alatt csak sikerült megszereznie azt a diplomát.

5. Stefan Persson, Svédország, 20 milliárd dollár (5760 milliárd forint)

Persson a H&M ruházati lánc legnagyobb részvénytulajdonosa, a céget még apja, Erling Persson alapította, fia, Karl-Johan Persson pedig a H&M jelenlegi vezére.

4. Georg Schaeffler, Németország, 20,1 milliárd dollár (5790 milliárd forint)

A milliárdos üzletember a Schaeffler csoport 80%-os tulajdonosa, édesanyja birtokolja a maradék 20%-ot. A társaság gördülőcsapágyokat gyárt autóipari, légi és ipari felhasználásra.

3. Maria Franca Fissolo és Giovanni Ferrero, Olaszország, 24,9 milliárd dollár (7170 milliárd forint)

Michel Ferrerónak, a Ferrero cég alapítójának felesége és fia Olaszország leggazdagabb emberei, vagyonukat a Ferrero édességgyártó cégnek köszönhetik, ahol Giovanni tölti be a cégvezéri posztot.

2. Liliane Bettencourt, Franciaország, 38,5 milliárd dollár (11 100 milliárd forint)

Bettencourt-t a L'Oreal dámájaként tartják számon és nem mellesleg ő a leggazdagabb nő Európában. Gyermekeivel együtt a szépségipari cég 33%-át tulajdonolják, mivel azonban demenciával küzd, gyermekei viszik helyette az üzleti ügyeit.

1. Amancio Ortega, Spanyolország, 71,1 milliárd dollár (20 480 milliárd forint)

Ortega alapította az Inditex divatipari nagyvállalatot, amelyhez több világmárka is tartozik, köztük a Zara. Ortega 70 milliárd dollárt meghaladó vagyonával Európa leggazdagabb és a világ jelenleg harmadik leggazdagabb embere.

+1. Csányi Sándor, Magyarország, 0,7 milliárd dollár (200 milliárd forint)

A Napi.hu magyar milliárdosokat felvonultató listája szerint az OTP-vezér Csányi Sándor a leggazdagabb magyar, 2016-ban 200 milliárd forintos vagyona volt. Vagyonával azonban csak a román Ion Tiriac mögé férne fel a listára, a 19. helyre. Érzékeltetésképp: a leggazdagabb európai, Amancio Ortega vagyona 100-szor nagyobb Csányi vagyonánál.

Forrás: Portfolio.hu

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×