eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Hogyan változik a munkanélküli ellátás időtartama?

Pénteken benyújtja a kormány az Európai Uniónak a konvergencia programot, amelyben szerepelnek a Széll Kálmán Tervben ismertetett strukturális reformok ? jelentette be a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György ennek kapcsán szólt arról, hogy jövő évtől 90 napra rövidül a munkanélküli ellátás időtartama, nem lehet korhatár alatt nyugdíjba menni, a kormány átvállalja a MÁV adósságát, megkurtítják a gyógyszerkasszát, és átalakítják a felsőoktatási finanszírozást.

 A nemzetgazdasági miniszter a strukturális reformokról szólva kijelentette: döntött a kormány arról, hogy a foglalkoztatáspolitika megújítása érdekében a jövőben csak 90 napig járjon munkanélküli segély, a kormány pedig az ellátásból kikerülőket közmunkával fogja segíteni.

Matolcsy György elmondta: 2014 végéig 300 ezer új, adózó munkahely létrejöttével számol a kormány, ebből 100-150 ezer a közmunkaprogramok keretében jön létre, 100 ezer piaci munkahely várható, és mintegy 50 ezer eddig nem legálisan foglalkoztatott esetében kifehéredéssel számolnak.

A miniszter szólt arról is, hogy a kormány a továbbiakban nem engedi a korhatár alatti nyugdíjba menetelt, még az eddig kiváltságos munkaerő-piaci csoportoknál sem. Emellett felülvizsgálják a rokkantnyugdíjasokat, és azzal számolnak, hogy közülük mintegy 100-150 ezer fő visszatérhet a munkaerőpiacra.

Matolcsy György bejelentette: a kormány átvállalja a MÁV mintegy 300 milliárd forintra rúgó adósságát, átemeli azt az államadósság körébe. Cserébe - magyarázta a miniszter - a következő 3 évben kevesebb állami támogatást kap a vasúttársaság.

A miniszter szerint az adósság átvállalás MÁV számára csupán a kamatkiadások miatt mintegy 20-25 milliárd forint megtakarítást jelent, és emellett szükségesek a szerkezeti átalakítások, illetve a meglévő párhuzamosságok megszüntetése. A miniszter szólt arról is, hogy a kormány 120 milliárd forint megtakarítást vár a gyógyszerkasszától, ennek érdekében többek között emelték az orvoslátogatói díjakat, illetve a gyógyszergyártókra kiszabott adómértéket. Döntött a kormány arról is, hogy átalakítják a felsőoktatás finanszírozását. Így a jövőben a munkaerő-piaci igényekhez igazítják az államilag támogatott helyek számát.

Szintén döntés született arról, hogy a jövőben az önkormányzati hitelfelvételt állami engedélyhez kötik. Matolcsy György elmondta: ezek a strukturális reformok szerepelnek a pénteken az uniónak benyújtandó konvergenciaprogramban, a döntésekkel kapcsolatos jogszabályi változásokat az év folyamán rendezik, a rendelkezések többsége 2012 január elsejétől lép életbe.

A miniszter közölte: a kormány a konvergenciaprogramban két növekedési pályával számol. Idén 3 és fél százalékos gazdasági növekedést várnak, majd a konzervatívabb verzió szerint 2013-14-re a gazdasági növekedés a 3-4 százalékos sávba emelkedik, míg az optimistább verzió 4-6 százalékos emelkedéssel számol.

Matolcsy György hangsúlyozta: Magyarország mindkét esetben tartja a strukturális deficit csökkentő pályát, idén az államháztartási mérleg 2 százalékos többlettel zár, de ezt az államadósság csökkentésére fordítják, jövőre 2,5 százalék, majd 2,2 százalék lesz a hiány - rögzítette a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György elmondta azt is, hogy az infláció tekintetében a kormány osztja a jegybank előrejelzését, azaz a jövő év végére csökkenhet az infláció 3 százalékra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×